09 листопада 2012

Обери свою професію!


8 листопада у Вищому професійному училищі № 2 яблуку не було де впасти. Учні, фахівці центрів зайнятості, бібліотекарі та вчителі з 20  районів Херсонської області приїхали на урочисте відкриття профорієнтаційного трирічного проекту «Профістарт: молодь обирає майбутнє». Його ініціатори – Херсонський обласний центр зайнятості та Херсонська обласні бібліотека для дітей.
Під час урочистого концерту до глядачів звернулись керівники установ Херсонської області з побажаннями вдало обрати професію, яка б допомогла реалізуватися у житті і стати корисним для свого регіону. Творчі колективи Херсону виступили з художніми номерами - ансамбль народного танцю «Калиновий світ» (керівник І.Михальчук), танцівники естрадно-циркової студії «Jin Roh» та вокалістка Аліна Деордіца лауреат І ступеню Всеукраїнського фестивалю «Світ талантів» виконала пісню «Україна».
   

гості: Андрій Яценко - начальник управління освіти і науки ХОДА, 
Євгеній Єрашов – начальник Херсонського обласного центру зайнятості, 
Олег Кравець голова управління у справах сім'ї, молоді та спорту і
Олександр Долинко, бізнесмен, власник ПП «Зелені хутора Таврії»

Учасники-діти (учні 8-х класів) розділились на 8 груп, з ними працювали спеціалісти ХОБД та центру зайнятості, тренери і гості - справжні професіонали, майстри своєї справи.
Під час Живої бібліотеки учні могли задати питання представникам чотирьох професій: інженеру суднобудівного заводу Юрію Бутенко, токарю 5-го розряду Леоніду Нємчонку, електрозварювальнику Олександру Лазару та представнику «зеленого туризму» Ользі Давидовій. Таке спілкування допомогло дітям зорієнтуватися, якими керуватися принципами при виборі професії, які навички потрібно мати при здобутті тих чи інших спеціальностей, які потрібно пройти етапи, щоб стати класним високооплачуваним спеціалістом. Молодь найчастіше цікавила престижність і дохід, який можна отримати від професій. Запрошені гості радили задуматись над тим, які якості потрібно розвивати для здобуття обраної спеціальності, щоб стати цінним спеціалістом. Координували роботу «Живої бібліотеки» працівники ХОБД - Надія Звягінцева та Вікторія Сломчинська.

Токар 5-го розряду Леонід Нємчонок

Директор проекту "Зелені хутора Таврії" - Ольга Давидова

Координатори «Світового кафе» журналіст Кирило Стремоусов та завідуюча відділом ХОБД Оксана Стремоусова запропонували учням відповісти на питання: «Яка професія, на їх думку, є популярною у Херсонській області?» Учасники розділились на три групи (за кольором світлофора) та обговорювали можливі варіанти. Кожна група оголошувала свою версію.


Профорієнтаційні тренінги, які проводили спеціалісти обласного центру зайнятості, мали на меті роз’яснювальну та ознайомчу роботу. Діти вчились відрізняти професії від посад, відповідали на запитання вікторин та з’ясовували, які якості потрібно мати для певного роду діяльності.
Тренінг спілкування, проведений Наталею Борисенко, фахівцем ХОБД, допоміг його учасникам познайомитись один з одним та визначитися зі своїми очікуваннями від участі у проекті "ПрофіСтарт".
Тренінг з фінансової грамотності проводили  голова правління кредитної спілки «Народна довіра» Олександр Синюк, його заступник Олена Синюк та завідуюча сектором періодики ХОБД Інна Михайлова. Тут восьмикласники вчилися тому, як розподіляти сімейний бюджет, враховуючи доходи  та витрати, пробували працювати у ролі менеджера – необхідно було вмовити потенційного клієнта (Олександра Синюка) купити олівець. Також ведучі розповіли про бізнес-школу та про перспективи отримання навичок під час навчання, а також можливості спілкування з потенційними роботодавцями.
Бібліотекарі, фахівці районних центрів зайнятості та вчителі, - працювали тим часом над орієнтовним планом роботи першого року проекту «ПрофіСтарт».
  

  


У холі училища можна було ознайомитися з виставками-презентаціями Херсонського обласного центру зайнятості та професійних навчальних закладів Херсонщини, зокрема  Херсонського професійного суднобудівного ліцею, і, звичайно, гостинних господарів -  учнів ВПТУ №2, які, до того ж, давали у виставковій зоні ще й майстер-класи. Книготоргова мережа «Учбова книга» представила експозицію нових видань з питань професійної орієнтації, успішної професійної самореалізації.

Оксана Гунько


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік