25 лютого 2015

Бібліозанурення. ВЕСЕЛКА

Сьогодні, 25 лютого, на ганку Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки висадився шкільний десант: до бібліотеки завітали учні 7-х класів Школи гуманітарної праці Херсонської обласної ради. Вони – постійні учасники проекту «Занурення в бібліотеку».


 У ході квесту юні бібліонавти занурились у світ книжок у пошуках «ВЕСЕЛКИ». Тож,  райдуга засяяла не тільки на логотипі бібліотеки, а й по всіх її відділах. Діти, розділившись на команди, вирушили кожен своїм маршрутом.



У читальному залі з’ясували, що в Китаї розрізняють п’ять кольорів веселки. А скориставшись «Міфологічним словником» знайшли райдужного змія, розфарбованого у сім кольорів. Дізнались, що в їжу він вживає сонячне світло.


У Відділі Інтернет Послуг знайшли повір'я про веселку: у скандинавській, староіндійській, старогрецькій, вірменській міфологіях. Діти також дізнались, чи можна побачити веселку після того, як настане темрява. З`ясувалося, що так, існує райдуга від Місяця. Знайшли мнемонічні фрази, які допомагають вивчити розташування кольорів у веселці українською та російською мовами:

Как однажды Жак-звонарь головой сломал фонарь.
Каждый оформитель желает знать, где скачать фотошоп.
Чому Про Журбу Знову Багато Співає Флейта

В іноземному відділі знайшли декілька мнемонічних фраз про веселку англійскою мовою . А також акронім (абревіатура), що допомагає вивчити кольори веселки англійською: ROYGBIV


А ще бібліонавтам було запропоновано самостійно створити мнемонічну формулу про кольори веселки та дібрати якомога більше слів, використовуючи тільки літери із слова «ВЕСЕЛКА».

У секторі періодики склали журнальну веселку, ознайомившись з фондом відділу.


У фонді відділу обслуговування читачів 1-4 класів учасники знайшли твори, у назвах яких зустрічаються кольори веселки.


У відділі естетичного виховання познайомились з художниками, що зображали на своїх полотнах веселку: І. Айвазовський, А.Куїнджі, А.Саврасов.


Познайомились з журналом «Радуга идей» та книгою О. Каменевої «Какого цвета радуга».

У Медіацентрі подивились пізнавальне відео про те, що ж таке веселка і чому вона буває.


У бібліографічному відділі традиційно діти вчились користуватись електронним каталогом і знайшли твори, в назвах яких є слово «веселка».



У кінці зустрічі дві команди-дослідниці зібралися разом і поділилися знахідками і здобутими у бібліотеці знаннями.


Тепер семикласникам ніщо не завадить почуватися у бібліотечному морі, як риба у воді, та з легкістю знаходити будь-яку інформацію.


Марія Мішаткіна,

провідний бібліотекар відділу обслуговування учнів 5-9 класів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік