15 квітня 2016

Поетичний нотатник Надії Звягінцевої

14 квітня для семикласників із гімназії № 3 працівники читальної зали провели творчу зустріч із херсонською поетесою Надією Звягінцевою. Учні познайомилися із біографією і творчістю авторки, а також дізналися про її вподобання та поетичне світобачення.

У неповторних художніх образах постав перед школярами під час заходу їх рідний Херсон. І невипадково, адже Надія Дмитрівна є співавтором чудового видання «Херсон в стихах и фотографиях». Своїми віршами вона уславила прекрасне місто над Дніпром, його природу, творців, пам’ятки історії та культури. Слухаючи поетичні рядки Надії Звягінцевої, діти відгадали тих людей, яких в них описуються (Григорія Потьомкіна, Олександра Суворова, Федора Ушакова, Джона Говарда), та важливі для херсонців будівлі (Катерининський собор, херсонські театри: драматичний ім. М. Куліша та ляльковий, а також краєзнавчий та художній музеї).




Підлітки довідалися, що Надія Звягінцева є зокрема і досвідченим редактором багатьох видань, які виходили на Херсонщині. За допомогою вікторини учасники заходу з’ясували тематику книг серії «Літературні скарби Херсонщини» та відгадали прізвища її авторів.

Однак Надія Звягінцева є не лише редактором цих збірників, але і співавтором. Тому поетеса залюбки прочитала власні вірші, опубліковані в томі «Гойдалки над степом», а заодно і познайомила слухачів із такими літературними формами, як тавтограма (вірші «Сни», «Там, де таїна і терем»), анаграма, шарада, метаграма, логогриф («Словесні задачки») та абетковий вірш («Кольорова казка»). Діти із задоволенням слухали вірші, їх зацікавила присутня в них гра слів та майстерність викладу думки.



На запитання, хто ж із поетів Херсонщини найбільше близький її світогляду, Надія Дмитрівна відповіла, що шанує новокаховського майстра слова Анатолія Бахуту і залюбки прочитала його проникливий вірш «Ген там, де ми ще не були ще…».

Надія Звягінцева також розказала, що є керівником літературної студії «Контур», яка майже десять років діє при Херсонській ОБД ім. Дніпрової Чайки, і запросила талановитих гімназистів відвідати цю студію, а також випробувати свій талант, взявши участь у конкурсах фантастики та фентезі «ФантФест» і в Регіональному літературному конкурсі ім. Юрія Голобородька «Зачаровані Таврією».

Поетеса прочитала кілька своїх ліричних творів, зокрема поезію із незвичним римуванням – «Август» та вірш-присвяту Й. Бродському.



Наприкінці зустрічі найактивніший учасник вікторини за продемонстровані знання та вірні відповіді був нагороджений найкращим подарунком – книгою, вдячні гімназисти презентували поетесі весняні квіти, а для всього класу Надія Звягінцева подарувала збірник творів своїх вихованців – «Мальовнича моя сторона». 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік