пʼятницю, 6 травня 2016 р.

«Сузір’я херсонців-переможців»

5 травня учні сьомих класів гімназії №20 вирушили героїчним маршрутом мужності українського народу у роки Другої світової війни. У ролі гіда виступила завідуюча читальної зали ХОБД ім. Дніпрової Чайки Сломчинська Вікторія. Експертом став кандидат історичних наук Володимир Ідаятов. Допомогли провести експедицію у минуле рідкісні краєзнавчі видання, які були представлені на виставці.




У 1941 році грізним валом котилася війна рідною землею і в середині серпня її криваві хвилі завирували на порозі нашого міста. На захист Херсона першими встали моряки Дунайської флотилії. Про чудеса хоробрості та героїзму військових моряків розповідає книга «41 день на Херсонщине. Дунайская флотилия».

Для херсонців розпочалось нове і страшне життя, позначене чужим і тоді незрозумілим словом "окупація". Про окупований Херсон діти можуть дізнатись із книги, яку написав викладач гімназії №20 Олександр Коротецький «Летопись Херсона».

Найсміливіші та рішучі,  навіть в умовах окупації, організовувалися в групи - підпільні організації. Про це свідчить довідник «Партизанський і підпільний рух на Херсонщині в роки Великої Вітчизняної війни».



Про юних патріотів – хлопців з Карантинного острова написав книгу Леонід Марченко «Клятве остались верны». За мотивами цієї повісті учні ШГП створили фільм-реконструкцію, яку змогли переглянути учасники заходу.


У доробку журналістки Віри Якименко є збірка нарисів про героїчні долі учасників війни «Дорогие товарищи мои». Один із нарисів має назву «Единственная в мире», який присвячений тендітній дівчинці з чудовим іменем – Лідія Литвяк. Мужня дівчина за рік участі у боях збила 12 ворожих літаків. Ніхто серед жінок світу не має такого рахунку, тому ім’я Лідії занесено до книги Рекордів Гіннеса.

В цей день ми разом з дітьми згадали і про подвиг нашої сучасниці - незламної льотчиці Надії Савченко, з якої можна брати приклад навіть чоловікам. Всі побажали їй скорішого повернення на Україну.

140 днів йшли бої за визволення Херсонщини. 34 000 солдат та офіцерів віддали своє життя за мирне життя нашого краю. Багато з них нагороджені орденами та медалями. А книга «Сузір’я херсонців-переможців» дає можливість познайомитись з Героями Радянського Союзу, чиї життя та подвиг пов’язані з Херсонщиною. Цей біографічний довідник, у який увійшли 194 героїчні долі, презентував Володимир Ідаятов. Саме він надавав організаційну та консультативну допомогу у виданні книги.



Наприкінці заходу семикласники мали змогу продемонструвати свої знання та стати учасниками «Героїчної» вікторини. Переможці - юні патріоти - отримали у подарунок книги.


Фото на ганку бібліотеки – на згадку про незабутній захід в улюбленій бібліотеці!


Завідуюча відділом обслуговування учнів 5-9 класів
 Сломчинська Вікторія













Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік