21 лютого 2017

Мовні перлинки для кожної дитинки

Хеллоу, Гуд афтенун! Саллю, Бонжур! Здравей! Буэнос диас! Здравствуйте! Бон джорно! Гутен так! Джєнь добри!... Слів привітання є у декілька разів більше ніж народів у світі.



А ми – українці, вибираємо свою мову: мелодійну, співучу, солов’їну, калинову, барвінкову, чарівну. Доброго дня! Привіт! Вітаю! Здрастуйте! Доброго здоров’я! Здоровенькі були! Дай Боже здоров’я! Такі привітання можна почути у різних регіонах України.



На свято рідної мови «Мовні перлинки для кожної дитинки» запросили бібліотекарі сектору періодичних видань Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки учнів херсонських шкіл №46, 52 та 57. Наші юні гості довідалися скільки на світі існує мов, якою мовою говорять найбільше і чому на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 1999 року в Парижі, було вирішено відзначати Міжнародний день рідної мови.


А Королева Граматика розповіла історію про те, як люди дуже давно передавали інформацію, не маючи мови: вигадали малюнки-схеми і малювали їх на камені чи дереві. Пізніше малюнок замінили знаками.


Цікаво, чи зможуть учні, користуючись знаками, написати повідомлення?
Змогли, але виявилось, що це займає набагато більше часу, ніж просто сказати, або написати.


Дякуємо вченому Кирилу та його брату Мефодію, які понад тисячу років тому створили наш алфавіт.


Яке ж свято без захоплюючих ігор, загадок і пісень?


Вітаємо з Міжнародним днем рідної мови!


А всім українцям бажаємо вивчити українську мову так, щоб розмовляти нею правильно, красиво, вишукано. Українська мова того варта!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік