понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Ретро-детектив по-херсонськи або «Щоденник Франсиско де Міранда»

Учні двох 10-их класів школи №27 стали детективами, щоб розплутати історичну детективну пригоду, яка трапилась у ХVIII столітті.



Неймовірно, але рівно 230 років тому в Херсон увійшов мандрівник, який приїхав із південноамериканської Венесуели - Франсиско де Міранда. Враховуючи докази, які зібрали бібліотекарі, діти створили досьє на цю унікальну людину: військовий та політичний діяч, один із перших лідерів визвольного руху патріотів іспанського колоніалізму, письменник. Його особистий щоденник складається із багатьох глав, одна з яких присвячена нашому місту, в якому перебував 3 місяці. За цей час встиг побувати у жахливих умовах протичумного карантину, роздивитись фортецю та військові кораблі, які будувались для молодого Чорноморського флоту, познайомитись із Олександром Суворовим, Григорієм Потьомкіним, Дерібасом, Самойловичем, взяти участь у військових маневрах.




Знайомлячись із книгою, основою якої стали записки Франсиско де Міранда, діти здійснили віртуальну подорож історичним Херсоном. Гідом цієї екскурсії став краєзнавець Сергій Дьяченко. Саме він розповів, що 20 років тому матеріали зі щоденника були надруковані у журналі «Київська старовина». А в цьому році нарешті побачила світ книга «Франсиско де Міранда в Російській імперії» (Ілюстрована історія.) 


Ця рідкісна книга займе своє місце у краєзнавчому музеї та в нашій бібліотеці завдяки експерту музейної справи Сергію Дьяченку.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік