28 липня 2023

Сторінками державотворення України

Процес державотворення України має тисячолітнє коріння. Саме тут, на території Східної Європи, зародилася культура Київської Русі, яка стала першим відомим державним утворенням на землях сучасної України зі столицею в Києві. Київська Русь стала не тільки культурним центром, а й важливим гравцем у політичному житті Європи.
Протягом століть український народ боровся за свою державність і незалежність. Але лише у 1991 році, після розпаду Радянського Союзу, Україна змогла проголосити незалежність та стати суверенною державою.
Після цієї важливої події Україна зіткнулася з численними викликами і випробуваннями на шляху свого розвитку. Неоднозначності та складнощі перехідного періоду від радянської системи до демократичного суспільства позначились на країні, однак вона продовжувала зміцнювати свою державність та інтеграцію у світове співтовариство. 
Сьогодні, в День Української Державності, пропонуємо вам пригадати важливі та цікаві етапи становлення нашої держави, визначних постатей, знакові атрибути під час інтерактивного квесту "Сторінками державотворення України." Міркуйте, пригадуйте та збагачуйте свої знання про нашу історію. На вас очікує 3 тематичні зупинки із цікавими завданнями. Тож бажаємо успіхів!
Зупинка "Історична" 
 
Зупинка "Президентська"
Починаючи від найдавніших часів на теренах сучасної території України завжди були свої лідери - князі, гетьмани, науковці та інші. Вони формували державність та змінювали політичну картину країни. Кожен з них вніс свій вагомий вклад у розвиток культури, науки та господарювання. Починаючи від 1991 року в незалежній Україні правили 6 абсолютно різних керівників-президентів.  Кожен з них мав свої власні виклики і досягнення, які суттєво вплинули на долю країни і її розвиток. Вплив кожного з президентів на Україну був унікальним, і вони залишили свій слід в історії країни, сприяючи її розвитку та становленню як незалежної держави на світовій арені.
Тож давайте пригадаємо їх імена і розподілимо на числовій прямій - від першого до чинного президента.
     
Зупинка "Грошова" 
Гривня є однією з найдавніших грошових одиниць у Європі, тому що сягає своїм корінням ще праслов’янських часів. Етимологи вважають, що слово "гривня" походить від старослов'янського "гривна", яке означало намисто або браслет. В історичний період до Київської Русі існувала прикраса "шийна гривна" – золотий обруч, прикрашений коштовним камінням, який носили на шиї. Наявність такої прикраси свідчила про певний високий статус людини у суспільстві. "Гривнями" іноді ще називали металеві медальйони. У ХХ столітті на теренах України гривня вводилась в обіг двічі. Вперше в 1918 році, вдруге – у 1996-муСучасна гривна - це презентабельна грошова одиниця, яка має свої елементи захисту, особливості друкування та естетичного оформлення. На ній зображено символічні елементи, що мають культурне та історичне значення для української нації. Це і пам'ятники архітектури і визначні політичні і культурні діячі. Тож пропонуємо пригадати наші банкноти і розподілити їх у відповідну групу, відповідно до того, кого зображено на купюрі. 

Сьогодні Україна продовжує свій шлях державотворення, культивуючи демократичні цінності, зміцнюючи свою економіку та вдосконалюючи систему управління. Країна активно прагне до інтеграції в Європейський союз та НАТО, підтверджуючи свої європейські амбіції та спільні цінності.
Сторінки державотворення України - це багата історія, яка зародилась у давні часи і продовжується й сьогодні. Українці прагнуть кращого майбутнього для своїх нащадків, зберігають та вшановують свою спадщину, адже історія країни - це не тільки минуле, а й сьогодення, яке визначає  її майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік