четвер, 19 грудня 2013 р.

Справжнє Свято Святого Миколая!

Сьогодні, 19 грудня 2013 року об 11:00 у Херсонській обласній бібліотеці для дітей відбувся святковий фінал обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Дитячі історії про найголовніше», який стартував 1-го червня 2013 року. 

Перший, регіональний тур конкурсу тривав протягом літа, а підсумки другого – всеукраїнського – були оголошені саме сьогодні, у День Святого Миколая.

Організатором Конкурсу є Міністерство культури України, а приурочено конкурс Року дитячої творчості. Основними завданнями Конкурсу було стимулювання пізнавальної активності і самостійності дітей та підлітків, спонукання учасників до творчості, виховання любові та дбайливого ставлення до книги. Головна мета конкурсу – розвиток фантазії та творчих здібностей у дітей та підлітків; надання можливості кожному учаснику відчути радість досягнення успіху, повірити у власні сили. 

У Конкурсі брали участь діти з усіх областей України у двох номінаціях - індивідуальні та колективні роботи, у 3-х вікових категоріях: 
читачі-учні (вихованці) 1-4 класів;
читачі-учні (вихованці) 5-8 класів;
читачі-учні (вихованці) 9-11 класів.

На розгляд обласного журі надійшло 99 конкурсних робіт із Херсону та переважної більшості районів області. Надіслані книжки-саморобки вирізнялися оригінальністю і креативністю у виконанні та оздобленні. 

"Три великих люблячих серця" Горелова Лілія,
 учениця 9-го класу, с. Новомиколаївка Іванівського району
індивідуальна робота

"Мурчик", Дмитро Татаровський,
дитячий садок №21, читач ХОБД
індивідуальна робота
Серед робіт є книги, дизайн та ілюстрації до яких виконані у незвичайних техніках квілінгу, печворку, ліплення, аплікації (з паперу, тканини, стрічок); тут є і оригінальні дитячі малюнки, фотоілюстрації, колажі, витинанки… У художньому оформленні використовувалися різноманітні матеріали: тканина, картон, дерево, пластик, пух та пір’я, метал, зерно, сухе листя, камінці, мушлі, нитки, стрічки, сірники і колоски…

"Хто розфарбував цей світ", Лада Шкворець,
учениця 2-го класу ЗОШ І-ІІІ ступеня №30
індивідуальна робота

"В пам'яті і в серці...", Воробйов Дмитро,
учень 8-го класу ЗОШ №2 м.Каховка
індивідуальна робота

"Від травинки до хмаринки", вихованці літературної студії "Контур"
Херсонської обласної бібліотеки для дітей
колективна робота
Серед робіт є книги, дизайн та ілюстрації до яких виконані у незвичайних техніках квілінгу, печворку, ліплення, аплікації (з паперу, тканини, стрічок); тут є і оригінальні дитячі малюнки, фотоілюстрації, колажі, витинанки… У художньому оформленні використовувалися різноманітні матеріали: тканина, картон, дерево, пластик, пух та пір’я, метал, зерно, сухе листя, камінці, мушлі, нитки, стрічки, сірники і колоски…

У більшості книжок тексти оформлено як принтерні роздруківки, але досить значна кількість учасників написала текст своєї історії від руки, дехто – навіть намалював.

Вражає й жанрове різноманіття дитячих історій – від поетичних замальовок до народознавчих досліджень, від нарисів із дитячого повсякдення до почерпнутих із родинних переказів історико-біографічних панорам, від казок про дитячих улюбленців до культурологічних есе…

Повний список переможців та фото їх робіт ви зможете переглянути за цим посиланням.



Переможців конкурсу привітали члени журі та почесні гості свята: Крижановська Людмила Миколаївна (голова журі, письменниця), Бондаренко Світлана Олександрівна (головний спеціаліст управління культури обласної державної адміністрації ), Звягінцева Надія Дмитрівна (секретар журі, завідуюча відділом бібліотечного прогнозування та інновацій Херсонської обласної бібліотеки для дітей), Іваненко Наталя Іванівна (заступник голови громадської організації «Зростання», заслужений працівник соціальної сфери України), Лісова Ганна Валеріївна (директор книго-торговельної мережі "Учбова книга")  та інші.




Книжкові подарунки для переможців конкурсу підготувала обласна бібліотека для дітей – із числа дитячих видань, отриманих від видавництва «Грані-Т».

Театралізована постановка здійснена працівниками обласної бібліотеки для дітей. На сцені дітей вітали Святий Миколай разом з нерозлучними Янголятком та Чортенятком. Святковий настрій створили також героїні "новорічних" казок -  Снігова Королева та Мачуха з "Дванадцяти місяців". Проте усі герої сьогодні були виключно позитивними та допомагали Святому Миколаєві нагороджувати переможців. Не обійшлося свято і без Книжки - головної героїні заходу, адже тільки вона знала імена переможців, а відповідно - без неї не було б і свята!

Більше фотографій ви можете переглянути на Фейсбуці.

Висловлюємо подяку за допомогу у створенні святкового настрою дитячим творчим колективам м.Херсона, а саме:
  • «Зорепад», керівник О.М. Кузнєцова, Херсонський державний будинок художньої творчості;
  • вокальний колектив - «Орхідея», керівник О.М. Кузнєцова, гімназія №3 Херсонської міської ради;
  • Лісак Радміла, Балашова Віка, Бистрова Катерина - солісти школи мистецтв №1 м. Херсон, викладач Л.В. Руденко.

2 коментарі:

  1. Наша переможниця, Гюрджан Каріна приїхала з масою вражень вашого святкового дійства. Дуже сподобалось! Дякуємо, молодці!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо на добрім слові, колеги! Наші бібліотекарі дуже хотіли зробити це свято подарунком для учасників конкурсу і раді, якщо це вдалося!

      Видалити

Додайте ваше ім'я та вік