04 лютого 2015

Перехрестя доль Василя Симоненка та Миколи Братана

Так вже співпало, що на самому початку 2015 року ми святкуємо дві вагомі річниці, а саме – 80-річчя з дня народження двох поетів – Василя Симоненка та Миколи Братана.

Як відзначали сучасники, Василеві Симоненку «судилося… бути обранцем, устами якого промовляє доля нації», а Миколу Братана охарактеризували «людиною вродженого таланту, полум’яного, романтичного серця і доброго хліборобського працелюбства».

Відвідавши 4 лютого нашу бібліотеку, восьмикласники гімназії № 20 спробували доторкнутися серцями до багатогранної творчості цих поетів та порівняти їх життєві шляхи.


Було згадане і про важке повоєнне дитинство, і про прекрасні романтичні почуття, і життєві заповіді обох митців, не оминули увагою і їх вагомий творчий доробок. Особливо відзначалося, що В. Симоненко – це співець України, а М. Братан – оспівувач рідної Таврії.

Протягом заходу були прочитані Братанові та Симоненкові вірші, звучали пісні на слова обох митців, а також були озвучені унікальні архівні записи голосу В. Симоненка та М. Братана. Для підлітків стало відкриттям, що вірш Миколи Братана «Родова земля» у 2009 р. було визнано Гімном Херсонської області.



Під час заходу учні, слухаючи чудові вірші обох поетів, відчули особливу ауру їх творчості. Тож, під час вікторини «Перехрестя рядків» змогли вірно відгадати, якому віршотворцю належать ті чи інші рядки.



Також восьмикласники не тільки довідалися, що Микола Братан є письменником-рекордсменом, але й підрахували його творчі рекорди. Серед них наступні: найдовше в Україні – 35 років – він був головою обласної організації Національної Спілки письменників України; за життя видав біля 100 книг; його мелодійні вірші стали основою більш, ніж для 200-х пісень; за письменницьку діяльність провів більш як 3000 творчих зустрічей; а ще він присвятив людям приблизно 6000 автографів-експромтів.

Школярі разом із бібліотекарями здійснили віртуальну екскурсію пам’ятними для письменників та їх шанувальників місцями: побачили пам’ятники та меморіальні дошки, зазирнули і до музеїв – у Черкасах та Біївцях (присвячених В. Симоненку), побачили експозиції у літературному музеї ім. Бориса Лавреньова, присвячені М. Братану.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік