середу, 6 січня 2016 р.

Передріздвяна зустріч

«Де коза ходить, там жито родить», - під такою назвою напередодні великого свята Різдва Христового пройшли різдвяні посиденьки у відділі естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Збиралися гості під всім відому пісню «Добрий вечір тобі…», яка вже з самого початку створювала піднесений настрій.

Маленькі читачі почули багато цікавого: біблійну історію про народження Спасителя, чому Йосип та Марія відправилися саме до Віфлеєму, хто перший дізнався про велику подію, якими були перші дари Сину Божому.

Діти не тільки дізналися, що таке Вертеп, а й переглянули відео про величезну шопку у Тернополі, аналогів якої нема в жодному українському місті.




Переддень Різдва в Україні називають Свят Вечором, або інколи - Святою вечерею. Тож, сьогодні учасники заходу допомагали господарям – бібліотекарям накривати святковий стіл.

Спочатку на стіл розстеляли сіно: щоб велася худоба. У чотирьох кутках столу під скатертину обов'язково часник, промовляючи чарівні слова, щоб злі сили не приступали, зерно – щоб урожай був гарний, а гроші – щоб у хаті трималися, і позичати їх не доводилося.


Поверх першої скатертини, що для добрих духів, господиня стелить другу - для людей.

Стіл готовий, тепер – діло за стравами. Тут довелося подумати, які ж з них можна ставити на стіл у Святий вечір. Звичайно, пісні.




Ось і вечеря на столі, а де ж колядники?

Як виявилося, всі гості знають пісню «Щедрик», написану композитором Миколою Леонтовичем, але те, що у цьому році виповнюється 100 років від її першого виконання стало для всіх присутніх несподіванкою.


Уже 1921 року різдвяну пісню було виконано в Карнегі-Холл у Нью-Йорку. Вона так сподобалась американцям, що у 1936 році Пітер Вільговський, українець за походженням, здійснив переклад Щедрика, який отримав назву Carol of the bells («колядка дзвонів»). Саме в цьому варіанті пісня отримала всесвітню славу. І до сьогоднішнього дня американські хори, професійні й непрофесійні, співають цей твір як колядку на Різдво, а ще використовують у фільмах.

А ось ще цікаві факти про «Щедрика» : пісню виконали баскетболісти національної баскетбольної асоціації ударами м'ячів, американський підліток Кент Дженкінс виготовив із водопровідних труб ПВХ духовий музичний інструмент і на ньому виконав відому мелодію.

Посиденьки вийшли не тільки цікавими, але й веселими, бо були ігри, вікторини і навіть ворожіння.


А ви вже готові зустрічати колядників?

Гарних всім свят!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік