17 лютого 2016

Ретроспектива подвигу

«Сотня непокорених героїв» - саме таку назву мав захід, який відбувся 16 лютого у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки. Вшанувати пам’ять героїв Небесної Сотні співробітники читальної зали запросили дев’ятикласників навчального закладу № 34 та шкільних бібліотекарів області.

Саме Майдан перетворив звичайних людей  на побратимів по духу і виплекав із них «воїнів світла». Вдивляючись у незабутні обличчя героїв, присутні на заході юнаки і дівчата намагалися зрозуміти цілі, мрії та прагнення, з якими ті прийшли на Майдан. «Хто, як не я?» - запитували себе учасники Революції гідності, які повстали проти несправедливості за волю, правду і щасливе майбутнє для усіх співвітчизників і своїх близьких.



Під час заходу було простежено хронологію подій Революції гідності: від перших мирних днів на Майдані до відкритого протистояння протягом трьох діб лютого 2014 (з 18 по 20), в які Небесна сотня відходила у вічність, віддаючи власні безцінні життя заради нової омріяної України. Наймолодшому було всього 17 літ, а найстаршому, якому пощастило пережити буремні події ХХ віку, – 84 роки.

Вшановуючи героїв-сучасників, діти і дорослі згадали тих, хто були попередниками та наступниками їх невмирущої слави. Це українські юнаки, що полягли в бою під Крутами, воїни-інтернаціоналісти, які загинули далеко від рідного дому, у тому числі і 69 вояків з Херсонщини - бійці, які воювали в зоні АТО.



Захід супроводжував змістовний відеоряд, а також прозвучали зворушливі поетичні рядки В. Симоненка «Можливо, знову загримлять гармати», П. Тичини «Пам’яті тридцяти», О. Єлагіна
«Письмо душману», О. Максимишин-Корабель «Мамо, не плач. Я повернусь весною», суголосні тим подіям, які згадувалися.

А ще учні пригадали та розповіли про пам’ятники героям, які є у м. Херсоні: пам’ятник «Скорботна мати» та «Воїнам-інтернаціоналістам», «Небесній сотні», меморіал "Слава Україні!", присвячений Небесній сотні Майдана та бійцям, що загинули в зоні АТО.

Під час заходу демонструвалися наявні у бібліотеці видання, в яких відображено вікопомні героїчні події, а наприкінці спільними зусиллями бібліотекаря та дев’ятикласників було оформлено експрес-виставку «Подвиг українського народу».



Завершився урок пам’яті хвилиною мовчання за загиблими.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік