20 жовтня 2016

Дім душі Валентини Нижеголенко

19 жовтня в Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки відбулася презентація біобібліографічного посібника «Валентина Нижеголенко». Це видання – навігатор, який допомагає легко зорієнтуватися у творчому просторі добре знаної на Херсонщині авторки, і вийшло воно до 80-річчя письменниці.




Дім кожної жінки – це простір її творчості, її душі. Присутні на презентації бібліотечні працівники області (колеги за професією ювілярки) і письменники нашого краю (її колеги по перу) мали можливість зазирнути до літературної майстерні авторки і протягом заходу відтворити образ затишного дому Валентини Михайлівни.


Від імені всіх спілчан привітав письменницю з ювілеєм поет, літературознавець, голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Загороднюк.


Валентина перекладається як «мужня», «сильна». Розшифровуючи секретний код імені, гості свята додали ще й такі визначення: В – весела, А – активна, Л – любляча, Е – енергійна, Н – ніжна, Т – талановита, И – інтелігентна, Н – наполеглива, А – аристократична.

Перша домівка Валентини Нижеголенко – батьківська хата в с. Дніпряни на Каховщині, друга – в с. Сергіїївці Каховського району, де тридцять років вона працювала завідуючою сільської бібліотеки. А третя оселя Валентини Михайлівни – це Херсон, де вона мешкає вже 30 років і сімнадцять з них пропрацювала саме в Херсонській обласній бібліотеці для дітей. Цей період життя Валентини Нижеголенко став плідним на твори і книжки.

Глядачі відвідали родючий садок Валентини Михайлівни із плодоносними деревами і прекрасними квітами. Так само дбайливо літераторка плекає і власне слово. У назвах її збірок і розмаїття тем, і майстерність образів, і хронологія життя. Знайомлячись із творчим доробком майстрині, бібліотекарі відновили назви її збірок.

Ювілярці було подаровано два букети. Одним привітала свою колегу Заслужений працівник культури України, директор Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки Бардашевська Анна Іванівна, а іншим – усі присутні. Другий букет був незвичайним – поетичним, бо складався з квітів, зображених авторкою у поезії – із соняха, дзвіночків, ромашки, маку та нагідок.


Головне місце кожної оселі – кухня, тож присутні познайомилися з книжковим меню Валентини Нижеголенко: легкі закуски – це гуморески, основні страви – повісті, вишукані десерти – лірика, цукерки і печиво – твори для дітей.

Валентина Михайлівна прочитала кілька зворушливих поезій, сюжети для яких взято із життя, а героями є прості люди-трударі.

У кімнаті авторки багато книг і світлин, стіни прикрашають грамоти та дипломи, адже Валентина Нижеголенко – член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії ім. Миколи Куліша, керівник літературних гуртків «Первоцвіт» і «Пролісок», вихованці яких здобули кілька перемог на літературних конкурсах та міжнародних фестивалях дитячої творчості.



Письменницький стіл Валентини Михайлівни стоїть біля вікна. Це своєрідне вікно у великий світ. Авторка завжди уважно ставиться до різних проявів життя, помічає його найістотніші моменти. У віршах і прозі проявляються як її думки, так і пережите і переболіле українським народом та його Вітчизною: «Дзвони Чорнобиля стукають в серце», «Скорботний 33-й рік…», «Жорстокою була війна», «Афганістан – наш біль», «Незалежна Україна», «Знов замайданило у нас…». А ще присутній образ рідного краю – рідної Каховщини, легендарної Херсонщини, любої України.

До ювілею Валентини Михайлівни наш колектив разом зі спілкою письменників Херсонщини підготував біобібліографічний посібник «Валентина Нижеголенко». Автор-укладач цього довідника, завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом Новицька Ганна Іванівна, докладно розповіла про його структуру та наявні у ньому матеріали. Із цією збіркою кожен може ознайомитися онлайн за посиланням: http://ru.calameo.com/books/00227078264fd489eef93.



Привітала ювілярку і шанувальниця її творчості – співачка, лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів вокалістів, учасниця «Х-Фактора-2015» (Болгарія) Анжеліка Першанова, яка виконала пісню на слова пані Валентини «Ой на Івана та й на Купала».



Найулюбленішою порою року в авторки є осінь. На честь цього сезону вона назвала збірочку віршів – «Осіння пошта».

Осіння пошта принесла 

Аж цілий лантух із листами.
І сипле вітер їх до ніг, 
Стежки гаптує килимами…

Присутні долучилися до осінньої пошти та написати кілька слів побажання авторці на гарних осінніх листочках, щоб спомин про цю теплу зустріч зберігся у неї назавжди.




Наприкінці заходу пролунав вірш «Людина двічі не живе», який можна вважати і життєвим кредом Валентини Михайлівни, і побажанням для всіх її читачів.

Людина двічі не живе,
І гріх нам час свій марнувати.
Творіть, народжуйте, живіть,
Як вас навчали батько й мати!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік