21 вересня 2016

Бібліотека розширює кордони

Бібліотекар відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки 19 вересня на запрошення адміністрації та бібліотекаря Новоолександрівської загальноосвітньої школи Каланчацького району відвідала названу школу з цікавими заходами.

В рамках відкритого уроку читання відбулася зустріч учнів 5-7 класів з творчою людиною, земляком, який нині мешкає в м. Херсон, Олександром Ракшою. Діти підготували концертні номери: співали, танцювали та читали власні вірші.




Гість розповів дітям про своє дитинство, яке припало на тяжкі післявоєнні роки. Але, незважаючи на це, увесь час багато читав і мріяв… Мріяв бути схожим на директора школи, вчителів Бериславського педучилища, колег по роботі, жителів села. Мріяв і вчився. Сам навчився грати на баяні, гітарі, духових інструментах.

А ще писав і пише вірші. Багато з них присвячені друзям, родині:

Ти вже виріс, сину, і ступаєш
На доріжку з назвою «Життя».
Ну, а що там далі – ми не знаєм,
Та назад – немає вороття.

- рідному краю:


В далекі, ще не звідані краї,
Де вітри та піски лиш панували,
Переселялись непокірні Турбаї,
Ішли, молились, плакали, співали.
Нескорений той дух, і плоть, і кров
В степи безводні і палючі гнали,
Та неможливо вбити віру і любов.
Йшли Турбаї, молились і співали…



Деякі навіть покладені на музику, а у Скадовській та Чаплинській  школах, де працював директором, його пісні стали гімном шкіл.


Книга супроводжує Олександра Ракшу все життя, тому і дітям порекомендував читати та знаходити в кожній ту зернину, яка заколоситься і дасть гарний врожай. На згадку про зустріч подарував книги.




Для учнів 8-11 класів бібліотекар провела краєзнавчу гру «Мистецька палітра Херсонщини». Діти з цікавістю розв’язували завдання, відповідали на запитання та дізналися про факти, пов’язані з мистецтвом та людьми краю, які були невідомим для них.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік