26 червня 2015

"Мокрі справи" у секторі періодики


Досліди та експерименти продовжують збирати зацікавлених учасників. Адже кому не хочеться зробити підводний вулкан або перевірити, скільки монеток витримає гривнева купюра! Отож, цього разу на учасників клубу журнального літа чекали досліди з водою та повітрям.

Відомо, що нас постійно з усіх боків оточує повітря. Воно усюди, але його не можна ні побачити, ні спробувати на дотик, ні відчути його запах. То, може, немає ніякого повітря, і це лише вигадки вчених? Спробуємо переконатись, що повітря є навіть у порожній склянці.


Для досліду нам знадобились:
  • папір 
  • склянка 
  •  глибока миска 
  • вода
Після підготовки, експериментатори взялися за справу! Спочатку, зробили з паперу м’ячик та поклали його на дно склянки так, щоб він щільно застряг у ній і не випадав. Потім наповнили миску водою. Далі перевернули склянку догори дном та повільно занурили її у миску до тих пір, поки вода повністю не покрила усю склянку. І ось, коли маленькі експериментатори дістали склянку та торкнулися паперу виявилось, що він сухий! Оце було здивування!

За допомогою такого досліду усі впевнилися, що повітря таки існує! Вода не може повністю просочитися у склянку, тому що вона заповнена повітрям. Повітря – це газ, який не має ні розміру, ні форми, але може заповнити будь-який простір. Через те, що повітря не може вийти із склянки, воно починає тиснути на воду, витісняючи її з посудини. Саме тому папір всередині склянки залишився сухим! І другий експеримент показав, як можна надувати кульку завдяки гарячій воді. Усе просто: треба у відро налити води, поставити туди пляшку з кулькою, і voilà! Кулька надувається самостійно!
Вам напевно цікаво, звідки бібліотекарі знають про такі фокуси? Усе просто! Робити такі досліди кожного разу нам допомагає журнал "Смайлик" зі своєю рубрикою "Магія, фокуси, експерименти".
Отож, до наступних зустрічей у нашій "журнальній лабораторії"!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік