22 червня 2015

Грошові експерименти!

Цього разу учасники клубу журнального літа проводили експерименти з грошима! Вам напевно цікаво, що ж ми з ними робили? Відповідаємо: випробовували на міцність. 
Щоб провести такий експеримент удома, вам знадобиться:


  • "свіженька" купюра ( у нашому досліді купюра була роздрукована та якщо батьки дадуть вам справжню вона згодиться :), головне, щоб була новенька);
  • дрібні монети ( чим більше, тим краще, до того ж різного номіналу);
  • дві сірникові коробки.



На початку такого "тест-драйву" бібліотекар запитав учасників, скільки монет зможе витримати на собі 1 гривня. Довго не вгадувала. а провели експеримент. По-перше, поставили дві сірникові коробки вертикально на невеликій відстані одна від одної, потім поклали на них зверху одну гривню так, щоб вийшов "місток". Внаслідок експерименту одна гривня витримала 3 п`ятикопіїчні монети, на четвертій монети наша башта впала. А чи можна зробити так, щоб наш "місток" витримав 20 монет? Виявляється так! Ось що потрібно для цього зробити. Треба скласти купюру "гармошкою". Учасники клубу журнального літа так і зробили. І відбулось ДИВО! Навіть після 10 монет наш "місток" не впав. Більше того, був зафіксований рекорд по кількості монет на купюрі – 20 монет!


У чому ж секрет? Виявляється, надавши гривні форму гармошки, ми збільшили площу пори. Тому гривневий "місток " зможе витримати досить велику вагу. Чим більше складок у "гармошці", тим більшу вагу вона витримає на собі. 


Отож, експериментуйте разом з нами, 
адже клуб журнального літа готує нові дивовижні досліди!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік