05 січня 2015

«Ой, в Єрусалимі рано задзвонили»

Свята ніч, тиха ніч!
Гей утри сльози з віч,

Бо Син Божий йде до нас.
Цілий світ любов’ю спас.
Вітаємо святе дитя!


4 січня у відділі естетичного виховання відбулося незвичайне дійство – різдвяний вертеп.

Дорослі та діти дізналися про історію свята з розповіді бібліотекарів та перегляду мультфільму про народження Ісуса.

Ще 6 січня у Святий вечір напередодні Різдва Христова вся родина збиралася вдома і готувалася до свята, адже цього вечора вона має бути разом. Старі люди кажуть, що та людина, яка проведе Свят-вечір поза родинним колом, увесь рік блукатиме світом, почуватиметься незатишно й одиноко.





Діти накривали традиційний різдвяний стіл сіном, зерном, часником, дрібними грішми, снопом. Часник – щоб злі сили не приступали, зерно – щоб урожай був гарний, а гроші – щоб у хаті трималися, і позичати їх не доводилося. Під час конкурсу кухарів гості обирали 12 пісних страв, які можна взяти лише з дарів саду та городу.

А як же свято Різдва та без справжніх колядників?

Головними героями дійства були міхоноша з торбинкою, скарбник зі скринькою, береза з зіркою. Щоб різдвяна зоря краще мерехтіла та сповіщала всіх про народження Спасителя діти прикрасили її різнокольоровими стрічками та дзвоником.

Хай ця зірничка в різдвяні свята
Несе нам щастя по наших хатах!
Мир і здоров’я, втіху й пошану,
Багатство й долю у ніч різдвяну.

Під час квесту «Склади Різдвяну листівку» читачі бібліотеки відгадували загадки та шукали предмети на різдвяний мотив та склали привітального вірша для майбутньої листівки.



7 січня у день Різдва Христового в багатьох родинах влаштовували Різдвяний вертеп – театралізовану виставу, в якій розповідалось про народження Ісуса Христа.

З історії знаємо, що янгол Божий першим сповістив про народження Ісуса Христа убогим пастирям. А діти дізналися іншу легенду про те, як звірята готувалися до народження Спасителя. Вони були учасниками незвичного вертепу.



З давніх-давен художники відображали тему Різдва у своїх картинах. Діти переглянули образотворчі шедеври, починаючи з ХV століття і до сучасності.

Насамкінець, всі гості разом заколядували та побажали один одному добра та злагоди, адже в Новий Рік не можна з собою брати кривди та образи.

З Різдвом Христовим!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік