05 травня 2015

Ми пам’ятаємо…

Пам’ять про війну дісталася нашому поколінню від батьків – а також у піснях, фільмах, у картині з прапором, що майорить над рейхстагом, у книжках про юних героїв, партизанів і розвідників…
А що сьогоднішні діти знають про війну, про ту далеку – Другу світову? Дуже мало знають. Вона вже майже зрівнялась у дитячій пам’яті й знаннях із першою світовою - далека, покрита пилом часу історія.

Дітям треба розповідати про війну! Ми – бібліотекарі збираємо, зберігаємо цінну інформацію, документи про історичні події часів Другої світової війни, про людей, які були їх учасниками та вершителями. То ж кому, як не нам, по крупинках передавати цю інформацію від покоління до покоління? 
До Дня пам’яті та примирення та 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні бібліотекарі відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели цикл заходів під загальною назвою «Перемога гріла нам серця».
До учнів 2-Б класу гімназії №20 на урок-памяті завітав учасник бойових дій, полковник у відставці, почесний ветеран України Станіславчук Яків Опанасович.
У школярів було багато запитань до Якова Опанасовича: про ордена і медалі, військову зброю, фронтових друзів, поранення і навіть, чи не зустрічав наш гість на фронті їхніх дідусів, прадідусів, які також воювали.
Тепла зустріч закінчилася привітаннями зі святом та найкращими побажаннями.
   
***
Учні 1 класу НВК №56, 5-А класу школи №36, 4-В гімназії №20, 4-го класу школи №16 міста Херсона під час уроку-пам’яті «Незвичайні солдати на фронтах війни» дізналися про тварин, які допомагали воїнам у боротьбі з ворогом. А це собаки, коні, лосі, верблюди, дельфіни, голуби і, навіть, коти. Маленькі школярі вивчили з десяток не дуже зрозумілих їм слів: окопи, привал, «їжаки», «язики», диверсія, трикутник, евакуація, повітряна тривога, наліт, затемнення, бомбосховище. 

***
   
Дев'ятикласники херсонської школи №36 отримали інформацію про Другу світову війну через призму мистецтва. Під час заходу  «Перемога очима мистецтва» залучались фото- , аудіо-, кіно-, відеоматеріали. Бібліотекарі відділу естетичного виховання, готуючи захід, скористалися рекомендаціями Українського інституту національної пам'яті.
Старшокласники, розгадуючи кросворд «Перемога», почули цікаві історії про видатних творчих особистостей періоду Другої світової (Клавдія Шульженко, Сергій Бондарчук, Олександр Довженко), переглянули кінофрагменти, за якими впізнавали фільми, прослухали воєнні пісні, які спочатку потрібно було, знову ж таки, впізнати за мелодією.
Той, хто сказав, що, коли стріляють гармати, музи мовчать, напевно, нічого не знав про війну. Тому що війну виграють не тільки завдяки чисельній і військовій перевазі, але і неабиякою мірою - духовній. А це означає, що на зло всім смертям - любити, мріяти і... співати.
Старшокласники глибоко пройнялися темою уроку. Це було видно і чути під час щирого виконання «Смуглянки». Фото не може передати настрою, почуттів. Ось де ми пошкодували, що не було відеокамери.
Наприкінці зустрічі усі вшанували пам'ять загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів хвилиною мовчання.
Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає.
    
Під час усіх проведених заходів говорили про моральність, чесність, благородство, гуманізм. Нинішні події в країні - вагомий привід поговорити на цю тему. Звичайно, краще би нам, дорослим, ніколи не довелося розповідати дитині про війну. Мирного усім нам неба!
  
Ангеліна Вєтрова,
головний бібліотекар відділу естетичного виховання 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік