04 січня 2017

Кому - колядки, а кому – щедрівки

Зима прийшла не сама, а з дарами, з добрими святами. Вже ми відсвяткували день Святого Миколая і Новий рік. А ще попереду багато зимових свят. Ось про них і йшла мова на різдвяних посиденьках, на які завітали постійні читачі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки та вихованці обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.



Зовсім скоро будемо зустрічати свято, яке торкається найтонших струн людської душі і кличе до радості - Свято Різдва Христового!

Свята ніч, тиха ніч!
Гей утри сльози з віч,
Бо син Божий йде до нас.
Цілий світ любов’ю спас.
Вітаємо святе дитя!...


Діти познайомилися з традиціями українського народу. Так, ще 6 січня, у Святий вечір, напередодні Різдва Христового вся родина збиралася вдома і готувалася до свята. Цього дня, від самого ранку, всі беруться до роботи, пораються по господарству, господиня готує 12 святкових страв – обов’язково пісних.



Спочатку на стіл розстеляють сіно, застеляється рушник, потім кладуть зерно, часник, сіно, горіхи… Часник – щоб злі сили відступали, зерно – щоб урожай був гарним, гроші – щоб у хаті трималися і позичати не доводилося.



За Різдвом Христовим настає Старий Новий рік, а ще він зветься святом Василя. Він приходить не сам, а з дівчиною Маланкою. А ми з піснями-щедрівками зустрічаємо щедрувальників, які бажають здоров'я, щастя в Новому році.

Сніг, мороз – не біда:
До нас прийшла коляда!
Бути в хаті – ані гадки!
Діти вивчили колядки.



Спочатку склали свою колядку, а потім поспівали всім вже знайомі колядки, щедрівки, водили хороводи.



 А ще дні з 25 грудня по 14 січня вважаються магічними, всі сподіваються на виконання заповітних бажань. І звичайно, кожна людина хоче знати, що її чекає в наступаючому році, збудуться або не збудуться її мрії. На багато питань можна отримати відповідь, не виходячи з дому. Просто поворожіть різними способами, а через рік розкажете, справдилося чи ні.



З Новим роком та Різдвом Христовим!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік