20 січня 2017

Україна соборна

Щороку українці святкують знаменну подію – підписання 22 січня 1919 року Акту Злуки між Українською та Західноукраїнською Народними Республіками. Віками народ мріяв про єдину Україну, щоб правий і лівий берег Дніпра знаходилися під владою однієї держави, і нарешті його прагнення здійснилося.

Аби підростаюче покоління, яке народилося за часів незалежності, пам’ятало про нелегкий шлях українців до омріяної цілі, бібліотекарі читальної зали провели серію заходів «Соборність українського народу: Ланцюг єдності» для учнів шкіл № 6, 17, 34, 41, 50, 52 міста Херсона.



Під час заходів було згадано, що свої витоки ідея соборності бере від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, що протягом віків втілити її на практиці намагались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко та Пилип Орлик.

Школярі довідалися про історичні подробиці події й те, що підписання Акту Злуку очільником УНР Володимиром Винниченком та представниками ЗУНР відбулося у звичайному вагоні в м. Фастів. Цей історичний вагон зберігся до нашого часу і є невід’ємною частиною фастівського музею.

22 січня 1919 р. йшов мокрий сніг, і рівно опівдні на площі між пам’ятником Богдану Хмельницькому і церквою Святої Софії (ці дві пам’ятки є нагадуванням про часи, коли Україна не лише була незалежно, але і сильною державою) зібралися десятки тисяч громадян в очікуванні радісної новини про об’єднання держав. Акт був прочитаний, і в ньому гордо заявлялося про те, що віднині і навіки об’єднуються в єдине ціле дві гілки українського народу.

І хоча союз східних і західних земель через несприятливі історичні обставини проіснував недовго, він зіграв велику роль у самосвідомості українців як нації. Через двадцять років дві гілки народу знову об’єдналися в межах однієї країни, а ще через п’ятдесят віковічна мрія українців збулася – наша держава здобула незалежність.

У рамках бібліотечних заходів відбулися також змагання між юними патріотами, які продемонстрували добрі знання державної символіки, природи, історії та традицій рідного народу. Переможці вікторини отримали дипломи.




Таким чином, школярі усвідомили, що День Соборності – не лише подія історичного минулого, а важливий приклад єдності, який потрібно пам’ятати всім громадянам заради щасливого майбутнього України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік