24 травня 2013

А вам слабо читати українською?

17-19 травня у м.Львові пройшов форум видавців, на якому побувала головний бібліотекар відділу мистецтв, керівник театральної студії «Чеширський кіт» Ірина Ковач. Вона представляла Херсонську обласну бібліотеку для дітей та команду найкращих читачів Херсонщини. Які враження залишились у пані  Ірини від поїздки дізнаємось з перших вуст.

-          Ірино Миколаївно, ви брали участь у семінарі для бібліотекарів під час форуму видавців. Про які національні програми з популяризації читання ви дізнались?
-          17-18 травня у Львові пройшов 2-денний інтерактивний семінар «Промоція читання» з різних технік реклами читання серед дітей та підлітків. В аудиторії зібралось біля 30 фахівців – бібліотекарів, педагогів, науковців з України, Грузії, Вірменії. Своїм досвідом ділились тренери з Польщі, Німеччини,Грузії та Вірменії. Мені запам’ятався виступ Корнелії Коте – представниці департаменту культурі міської ради  м.Боно (Німеччина). Вона розповіла про національну програму. Наприклад, у них проходить щорічний Лейпцигський  фестиваль з популяризації читання, цей день вихідний для державних організацій. Діти з батьками виходять на вулиці, беруть участь у ході фестивалю та різноманітних конкурсах, ярмарках книг, зустрічах з письменниками тощо. Організатори фестивалю підтримують молодих авторів, допомагають у перекладах іноземним письменникам. Молоді літератори можуть залучитися підтримкою спонсорів, які теж відгукуються на подібні проекти. На сайті фестивалю можна заповнити заявку для участі, що дуже зручно для авторів з інших країн. До речі, українці вже беруть участь у цьому фестивалі.

-          Батьків часто непокоїть питання: «Як привчити дитину до читання?» Які секрети ви дізнались від інших учасників тренінгу?
-          Мені цікаво було слухати Ельжбету Ольшевську – програмного директора фундації «АВСХХІ – Уся Польща читає дітям». Вона співавтор книг «Дитина у світі цінностей» та «Навчання читанням». Ельжбета наголошує на тому, що правильно підібрана література для читання задовольняє емоційні потреби малюка. За її словами, якщо батьки читають разом з сином чи донькою, дитя відчуває себе потрібним (бо з боку батьків є увага) та захищеним. Дуже важливим є читання для дітей з особливими потребами. Саме воно стимулює їх розвиток та допомагає інтегруватися у суспільство. На сьогоднішній день фундація реалізує дві програми: «Читаючі дошкільнята» та «Читаючі школярі». Як повідомила Ельжбета Ольшевська, волонтери читають дітям по 20 хвилин книги за спеціальним списком з урахуванням віку. Усього задіяні 2800 садків та 2500 шкіл по всій країні. А ще ж є потужна підтримка волонтерів – 7500 чоловік.



-          Чи був час презентувати власний досвід – Херсонської обласної бібліотеки для дітей?
-          Так, приємно, що  наш досвід популяризації читання сподобався польським представникам. Зокрема,  такі види бібліотечних проектів – як «17 сторінка нон-стоп» (коли ми запрошуємо відомих успішних людей розповісти старшим школярам про книги, які вплинули на їх становлення як особистості), букет до школи. Полякам сподобалось, що до волонтерських читань ми залучаємо дітей, а не дорослих. А ще відмітили те, що ми робимо відеоролики, рекламуючи бібліотеку.

-          Які ідеї пропонувала читаюча молодь?
-          Приємно було спостерігати за спілкуванням дітей. У нас росте ініціативне та розумне покоління. Найкращі читачі з різних областей України обговорювали ідеї реклами читання з Андрієм Курковим, Галиною Вдовиченко, Олександрою Коваль, Тетяною Щербаченко, Іриною Славінською, Ларисею Денисенко. Ідей було дуже багато, усі вони заслуговують на увагу. Free-книга, коли людина купує книгу собі і «тому парню», який не може оплатити її. Або ж Книжка на прокат: коли читач вносить заставу за книгу, відправляючись у дорогу поїздом. Бере з собою чтиво, а на кінцевій зупинці, віддає книгу і забирає свої гроші, або міняє на інший твір. Запам’ятався 13-річний Влад з пропозицією встановлення біг-бордів, на яких буде зображення М.Азарова з букварем: «Навіть він читає українською. А тобі слабо?»
Оксана Гунько


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік