28 серпня 2015

Останнє магічне занурення!

Ось і відбувся останній експеримент у клубі журнального літа! Три місяці допитливі читачі бібліотеки збиралися разом та перетворювалися на справжніх маленьких коперфілдів. А головне - це те, що кожен фокус або експеримент бібліотекарі не знаходили в інтернеті, а знайомили дітей з рубрикою українського журналу для дітей "Смайлик" – "Магія, фокуси, експерименти". Завдяки їй цей журнал набув ще більшої популярності серед відвідувачів нашого клубу.

У цю зустріч на читачів чекали два експерименти. Перший мав інтригуючи назву "Слухняний водолаз" (магічне занурення). Усім відомо, що чарівник може змусити предмети рухатися, не торкаючись до них. Виявляється, кожен може навчити піпетку підкорятися командам, а саме занурюватися на самісіньке дно, а потім виринати. Як? Треба наповнити пляшку водою, у саму піпетку набрати води приблизно половину. І все: при легкому натисканні "водолаз" йде на дно, а при послабленні, піпетка підіймається вгору. А весь секрет у надмірному тиску: від нього повітря в піпетці стискається і в неї входить додаткова кількість води, піпетка стає важчою і починає опускатися на дно.




Другий фокус був трохи екстремальним, тому його проводили на вулиці. Виявляється, вода не завжди виливається через діру в пакеті. Якщо пакет наповнити на половину водою, а потім встромляти у нього олівці, вода не буде виливатися. Це пов'язано з тим, що при розриві поліетилену його молекули притягуються ближче один до одного . У нашому випадку, поліетилен затягується навколо олівців.


Підводячи підсумки літніх читань із впевненістю можна сказати, що з обраним форматом бібліотекарі не помилилися. Адже кожного четверга читачі самі прибігали на зустрічі, а тих, хто ще надто маленький, аби прийти самому, приводили турботливі матусі та бабусі. І що найголовніше – під час кожного фокусу у членів клубу журнального літа від цікавості блищали оченята! А що ще потрібно бібліотекарям для щастя?! За три місяці сонячного літа наш клуб відвідало 120 читачів! Отож, літні читання вдалися на славу, вже час думати над тим, чим здивувати наступного літа наших вибагливих читачів!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік