14 серпня 2015

Нові експерименти в бібліотеці

Працівники сектору періодичних видань Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки щиро радли своїм читачам, які завітали на літні читання  "Фокуси та експерименти" 13 серпня та  разом з бібліотекарем  провели цікавий експеримент  "Яйце в пляшці".


Це добре відомий класичний дослід, якому вже більше ста років, але наші юні майстри наукової магії виконали його сьогодні вперше. Він дуже видовищний, і його легко можна провести в домашніх умовах.
 
 Для експерименту були потрібні:
- зварене круто і очищене від шкаралупи куряче яйце середнього розміру;
- скляна пляшка з-під соку з досить широкою шийкою;
- смужка паперу;
- сірники або запальничка;
- олія.


 Далі:
1. Змастили горлечко пляшки олією.
2. Підпалили папір і швидко опустили його в пляшку. Якщо повторюватимете цей експеримент, будьте дуже обережні при цьому, щоб не обпекти пальці!
3. Після цього відразу ж поклали яйце на горлечко пляшки.
 
Пояснення фокусу - цілком наукове: палаючий папір нагріває молекули повітря в пляшці, від чого вони приходять в рух, починають відштовхуватися одна від одної. Частина повітря виходить назовні через щілини між яйцем і шийкою пляшки. Коли полум'я гасне, молекули повітря охолоджуються і починають притягуватися одна до одної. Це явище в науці носить мудру назву "парціальний вакуум". Повітря зовні пляшки спрямовується всередину неї, однак шлях йому перепиняє яйце. Тиск молекул повітря зовні пляшки настільки великий, що вони буквально заштовхують яйце всередину!

Отож, до зустрічі 20 серпня о 14.00 -  на вас  чекають  ще багато цікавих експериментів!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік