пʼятницю, 7 серпня 2015 р.

Акварелі долі

Ми можемо уявити собі світ та людство без лікарів або вчителів, без будівельників або водіїв? Звичайно, ні. Неможливо його уявити і без художників. Без них наш світ був би холодним і буденним, однотонним і невиразним. Художники бачать життя глибоким і красивим, таким, яким воно може бути насправді. Ось чому, незважаючи ні на які бідування, серед нас мають бути справжні майстри. 
І вони є. Ми - сучасники і земляки видатного художника, неперевершеного аквареліста і живописця Володимира Чуприни
11 серпня  Володимир Григорович відзначає своє 75-річчя. Долі та творчості художника було присвячене заняття у майстерні образотворчого настрою «Акварелі долі», що відбулось у відділі естетичного виховання. 
Володимир Чуприна - народний художник України, заслужений діяч мистецтв України, член національної Спілки художників України, професор, завідувач кафедри образотворчого мистецтва Херсонського державного університету. А ще – оптимістична, життєлюбна, мудра людина.
Нашим читачам було цікаво разом з бібліотекарями дослідити, як пройшло дитинство майбутнього художника, де і як він навчався, хто був його вчителями в мистецькій професії, яку роль у житті Володимира Григоровича зіграв Олексій Шовкуненко. 
Слухаючи бібліографічний огляд і переглянувши запропоновані книги, діти зробили для себе відкриття, з’ясувавши, що появі деяких закладів культури і мистецтва в нашому обласному центрі ми завдячуємо саме В.Г.Чуприні. І правда, Володимир Григорович багато зробив для Херсона і херсонців. А ще - любить творчу молодь і радо її навчає. 
На полотнах Володимира Чуприни природа оживає: ліси, поля, море, лиман і дивовижної краси квіти... А ще майстер малює замки, фортеці, собори. Рідна земля постає на його полотнах яскравою і барвистою, рідною і близькою.
Читачі переглянули багато робіт художника, пейзажі та натюрморти, і разом з бібліотекарями перейшли до практичної частини нашої майстерні. 
За допомогою студентки 4 курсу Херсонського національного технічного університету Марії Хмельницької діти, їхні батьки та працівники відділу естетичного виховання отримали майстер-клас з малювання. 
Марія розповіла про основні види фарб, їхні можливості та тонкощі використання. А потім показала техніку отримання потрібних кольорів на палітрі. 
З отриманими навичками діти приступили до художньої творчості. Хто писав свою картину акварельними фарбами, хто – олівцями. 

А найбільш зацікавлені працювали разом з нашою гостею. Додамо, що для малювання у такій різноманітній компанії Марія вибрала роботу Володимира Чуприни «Соняхи» (1990 р.). Отже, ми отримали наприкінці майстер-класу гарний настрій, професійні навички та дуже багато соняхів! 
Дорогі наші читачі! Як каже художник Володимир Чуприна, «шукайте зустрічі з мистецтвом»! А Володимиру Григоровичу наше товариство малих та дорослих бажає здоров’я, життєвого благополуччя і невичерпних творчих ідей та їхнього втілення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік