05 листопада 2012

Ховатися від світу чи стати активним?

Або три кроки назустріч розвитку дитини-інваліда
Сьогодні дуже модним є ранній розвиток дитини. Матері змалку водять малюків у розвивальні центри, цікавляться різноманітними сучасними іграми, дитина краще бабусі чи дідуся знає, як користуватися компʾютером. Але куди можна привести дитину, коли їй поставили діагноз, із-за якого недоступні подібні центри? Чим пожвавити дозвілля дитини-інваліда? Херсонська обласна бібліотека для дітей готова стати центром інтелектуального розвитку та змістовного дозвілля для дітей з особливими потребами.
Крок 1. ДОЗВОЛЬТЕ вашій дитині і собі самому БУТИ ВІДКРИТИМ. Дитині потрібно пізнавати світ, щоб у ньому адаптуватися. Не обмежуйте її в інформації. Будь-що можна передати доступним для сприйняття дитини способом: малюнком, музикою, простим поясненням, жестами.
Крок 2. ПОВІРТЕ в те, що ви є ОСНОВОЮ для розвитку вашої дитини. Від вашої ВІРИ залежить те, які умови ви створите для росту вашої доньки чи сина. Інвалідність – це не вирок. У світі є безліч прикладів, коли людина з особливими потребами реалізувалась. Наприклад, 13-річний  Ваня Анзін з серйозними вадами слуху (м.Запоріжжя) грає на ксилофоні та гастролює по Україні, хоча ще вчиться у школі. Зараз Ваню запрошують виступати по всьому світу, він уже побував в Македонії, Ізраїлі, Німеччині і навіть у Канаді.
Крок 3. ДІЙТЕ. Ваш приклад  як діяти у конкретних ситуаціях, а не картати себе та жалітися на обставини – це можливість для вашої дитини з особливими потребами сформувати активну життєву позицію. Досвід людського спілкування – найцінніший.


В обласній бібліотеці для дітей можна познайомитися і з однолітками, і з дорослими: тут і малюють, і слухають живу музику, і дивляться різноманітні відео, і граються, і читають книжки, і спілкуються через скайп з Інтернет-центр  бібліотеки, хоч би з усім світом. І все це -  безкоштовно!
Для тих, хто на візочках, є можливість піднятися по пандусу. Приходьте! Станьте активними і щасливими!

Контактна особа:
Оксана Гунько,
провідний редактор ХОБД,
 41-03-47

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік