22 вересня 2015

«Велетень духа і серця»

2015 рік – унікальний своїми ювілярами і не лише для України, а й для світу в цілому, адже до їх когорти потрапили: Всеволод Нестайко, Павло Вірський, Фредерік Шопен, Михайло Вербицький, Юрій Андрухович, Максим Рильський, Ліна Костенко, Антуан де Сент-Екзюпері, Джоан Роулінг, Оксана Забужко, Маргарет Тетчер, Дмитро Яворницький, Редьярд Кіплінг, Андрей Шептицький та багато інших.

У нашій історії чимало видатних імен, які знає та шанує кожен українець. Ім'я ж Андрея Шептицького тривалий час було несправедливо забутим. У часи радянської влади Митрополита записали у ранг ворогів та хотіли стерти його ім'я з пам'яті українського народу. І тепер, коли минуло 150 років від дня народження Митрополита, варто пригадати усе те, що так затято намагалися знищити і приховати у часи СРСР.



На ретроспективний діалог про видатного митрополита до Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки завітали учні 8-го класу Херсонського академічного ліцею ім. О.В. Мішукова при ХДУ. На заході також була присутня кореспондент онлайн видання костела Пресвятого Серця Ісуса – Жойя Марина.




Під час заходу усі присутні дізналися багато фактів з життя Андрея Шептицького, зокрема про те, що він мав декілька наукових ступенів (доктор права, теології, філософії); був дуже високоосвіченим, володів більш ніж 10 мовами; його ув'язнили на три роки за написаний ним меморандум про устрій української держави; зібрав на сиротинці у повоєнні роки близько мільйона доларів; у часи Голокосту особисто врятував 150 євреїв, переховуючи їх від нацистів; його церква проклала понад 120 кілометрів залізниці - до Стрия і до сучасної Івано-Франківщини.

Особливо знаковим було відношення А.Шептицького до Росії і про це він писав так: «Якщо Україна хоче жити вільним життям, то мусить обов’язково відокремитись від Москви. Вона мусить стати незалежною державою, шукати собі союзників між іншими вільними народами і державами, які піддержали б її слушні вимоги та допомогли в боротьбі проти московської агресії.»




З особливою відповідальністю діти трактували «мудрослів’я» Андрея Шептицького про родину, про дитину, про державний устрій та з особливою цікавістю переглядали підбірку літератури, пам’ятні знаки та відео про нього. Гарним доповненням заходу стало відеоінтерв’ю настоятеля костела Пресвятого серця Ісуса  отця Андрея про величного Митрополита Галицького.

Упродовж діалогу діти змогли дізнатися велику кількість різноманітної інформації, яка допомогла розкрили його як багатогранну особистість – як політика, дипломата, пастора, мецената, громадського діяча та вдалого економіста.


А ми сподіваємось, що з часом ще більше українців відкриють для себе таку історично значущу для нашої історії постать Митрополита Андрея Шептицького...



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік