19 липня 2017

У Берислав – славетний край!

Цього вівторка в рамках щотижневого літного кемпу, який, нагадуємо, допомагає читачам краще пізнати скарби рідного краю, юні мандрівці вивчали історичну спадщину Бериславського району.

Найперше ми познайомилися із гербом та прапором Берислава, на блакитному тлі яких пишаються гордовиті свідки минулої слави – фортеця, дзвін і схрещені шаблі, а потім вже дізналися про самі пам’ятки минулого.

Так, на березі Каховського водосховища до нашого часу збереглися залишки турецької фортеці Кизи-Кермен (у перекладі – «Дівоча фортеця»).




Є і свідки козацькї минувшини краю: пам’ятний знак на честь здобуття фортеці Кизи-Кермен козаками у 1695 році – дзвін, а меморіальний хрест – на згадку про формування Чорноморського козацького війська у 1780-х роках, у с. Республіканець – старовинний хрест на могилі Костя Гордієнка, засновника Кам’янської (1790 р.) та Олешківської Січей, та його більш сучасний пам’ятник.

Духовними перлинами району і Херсонщини були і залишаються Свято-Введенська церква у самому Бериславі та Бізюків монастир у с. Червоний Маяк. Введенська церква збудована із дерева без використання жодного цвяха. Її привезли козаки на плотах. А чоловічий монастир, окраса в минулому, нині відроджує своє значення.



Учасники віртуальної подорожі дізналися про те, що на Бериславщині знімав кіно наш земляк Роман Бондарчук, а тому завзято позмагалися у грі на кращого знавця цього жанру мистецтва.

Під час «привалу» юні туристи весело відпочили, граючи в ігри «Показуха» та «Який я кіндер-сюрприз?»

Підводячи підсумки мандрівки, діти звернулися до інсталяції, що символізує пам’ятки Бериславщини, за допомогою якої і згадали всі зупинки віртуальної подорожі.

Отож, ще один маршрут рідним краєм подолано, а на відпочивальників наступного вівторка чекають оздоровчі скарби Генічеського району.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік