24 лютого 2023

Незламні, молимось за вас!

Рік повномасштабного вторгнення, рік незламності …
Дев'ять років сміливості, мужності, стійкості, кмітливості, боротьби та національної єдності українського народу перед жорстоким ворогом…
Героїчний опір українців - це не лише боротьба за фізичне виживання нашого народу. Це боротьба нашої нації за свій європейський вибір, свої цінності, як частину європейських. Українці проливають кров за вільну, демократичну Європу.
Саме ці важливі питання обговорили сьогодні з учнями 5 класу Винничківської гімназії Давидівської територіальної громади, під час виховної години «365 днів незламності», яку підготували і провели Ірина Срібна, завідувач відділу бібліотечного прогнозування та інновацій Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, та Галина Срібна, класний керівник учнів 5 класу.
Під час заходу пригадали етапи ескалації конфлікту, хронологію знакових подій у розгортанні повномасштабної війни.
Переглянули трагічні документальні відеофрагменти героїчного спротиву українського народу проти російського агресора, відео освітнього проєкту "Діалоги про війну", створене Українським інститутом національної пам'яті. Перечитали поезії, приурочені різними авторами Року Незламності.


Разом із учнями 5 класу доєднались до загальнонаціональної молитви про Божий захист, Перемогу і відродження України.
Під час роботи на інтерактивній платформі «Mentimeter» утворили з дітьми асоціативну хмаринку «Війна» та поділились своїми емоціями.
Насамкінець виховного заходу разом із п'ятикласниками дійшли спільної думки, про те, що мрія мільйонів українців та усіх інших людей, які підтримують народ України у цій війні, обов’язково здійсниться, адже на захисті нашої держави стоять НЕЗЛАМНІ захисники! Разом до Перемоги! Слава Україні! Слава ЗСУ!

23 лютого 2023

#КНИГАЗБИРАЄ ОНЛАЙН. Рідна мова - наймиліша!

Черговий захід, організований працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, об'єднав наших читачів, які знаходяться зараз у різних країнах світу.

Цього тижня всіх згуртувала рідна мова. Творчі та начитані завітали до філологічної майстерні. По-перше, розібрались, які мови найпоширеніші у світі і яке місце української в цьому рейтингу. Виявилось, що українська посідає 25 місце за поширенням.

В такий непростий час наша рідна мова стала нашою опорою та зброєю. Вона єднає українців, які опинились за кордоном. Юним українцям доводиться вивчати мови тих країн, які дали їм прихисток під час війни. Щоб порозумітися, треба цінувати та поважати інші мови.

Книголюби дізнались про філологічні родзинки різних мов. У німецькій всі іменники пишуться з великої літери, в норвезькій існує 120 діалектів, іспанська вважається найлегшою у вивченні, а данська, навпаки -  найскладнішою. 


В українській, як і в інших мовах, є незвичайні слова та фрази - паліндроми.



Як справжні дизайнери, діти створили " ЕТНО LOOK"  для материнської мови - прикрасили її епітетами: вишукана, осяйна, соковита, незнищенна.

У "Майстерні протилежностей" спритно підбирали антоніми до запропонованих слів. В українській мові біля 700 імен, тож довелося попрацювати, щоб вгадати деякі з них. Наша мова дзвінкоголоса, жартівлива, мелодійна. У скарбниці нашого народу 300 тисяч народних пісень. Хлопчики та дівчатка мали можливість почути уривки із пісень та продовжити їх.

У конкурсі "Зізнання у любові рідній мові" перемогла Софія Кацарська. Вона створила ексклюзивне жовто-блакитне серце. 

Неочікуваним сюрпризом для всіх стало те, що до відеоконференції приєдналась письменниця із Херсона Юлія Чернієнко. Вона запропонувала дітям допомогти їй перекласти декілька речень для нової детективної повісті "Я у грі" Юні перекладачі вразили авторку мовними знахідками,  які вона використає у новому творі. 

Щоб визначити "магістра" філології, гравцям довелось відповісти на 14 запитань вікторини "Мова єднає нас".


Впевнено до перемоги прийшла Софія!

21 лютого 2023

Мрії здійснюються, якщо мріяти українською

Цього тижня працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені  Дніпрової Чайки розпочали марафон спілкування із талановитими учнями Херсонщини. Ми запросили наших користувачів до створення арт-листівки з нагоди Міжнародного дня рідної мови. У ній - заповітні мрії про повернення додому і відбудову рідного міста і рідних шкіл, сподівання на швидку Перемогу і щирі побажання чистих дитячих сердець, щоб наша мова набула престижу в усьому світі, щоб нею знімали "оскароносні" кінострічки, щоб наша Україна була могутньої державою, у якій би завжди панували добробут і злагода.

Перш ніж долучитися до створення вітальної листівки, наші читачі довідалися і про історію походження свята, і про історію розвитку української мови.



Ми дослідили лексичне розмаїття рідної мови: українською можна влучно і жартувати, і мріяти, і освідчуватись у коханні, і навіть віртуозно лаятись - тобто висловлювати весь спектр людських почуттів. Не оминули ми і мовних реалій воєнного часу, пригадавши, які слова і вислови стали крилатими й набули особливого афористичного сенсу за останній рік. Для закріплення знань були проведені інтерактивні вікторини: "Мова моя, мова" та "Антисуржик".



Заходи супроводжувала змістовна інфографіка з онлайн-проєктів "Мова - ДНК нації", "Українська - мова вільних" та "Кіт Інжир", яка допомогла заходу набути особливого затишку й чарівності. Створення арт-листівки допомогло об'єднати серця учасників в одне спільне бажання: здобути Перемогу і повернутися в рідний Херсон.

Кажуть, що дитячі бажання мають особливу силу здійснюватись. Щиро сподіваємось на це!


Мова – скарб нації!

Сьогодні, 21 лютого - Міжнародний день рідної мови, свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Українська мова є однією з найкрасивіших та найбагатших мов у світі. Вона має глибокі корені та багату історію, яка нараховує понад 1000 років. Українська мова є символом національної самосвідомості, культури та ідентичності.
З нагоди свята Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки провела Zoom-зустріч з учнями 5 класу Винничківської гімназії Давидівської територіальної громади на тему «Мова – скарб нації».


Зустріч проходила у форматі пізнавального асорті, під час якого разом із дітками пригадали вислови відомих українських письменників про значення мови в житті людини, переглянули пізнавальне відео «Незвичайні факти про українську мову», до перегляду якого запрошуємо і вас.



Із великим задоволенням учні 5 класу посмакували лінгвістичними родзинками, пограли в мовні ігри: «Прислів’я та приказки», «Синоніми. Антоніми. Омоніми. Пароніми», логічні ігри на розвиток критичного мислення та створили хмаринку слів про багатогранність рідної мови.


Насамкінець дійшли з дітками висновку, що наша українська мова ‒ це золота скарбниця народної душі, з якою ми зростаємо, з якою ми живемо й завдяки якій маємо величне право й високу честь іменуватися народом України.

Сьогодні важливо не лише відзначити Міжнародний день рідної мови, а й взяти на себе відповідальність за збереження та розвиток української мови. Ми повинні підтримувати українську мову у всіх аспектах життя – в розмовах, письмових повідомленнях, в соціальних мережах...
Шануймо рідну мову, піклуймось про неї, захищаймо й розкриваймо для себе її велич і могутню силу. Збережімо її в усій чудовій красі для себе і наступних поколінь!
 

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

У Міжнародний день рідної мови хочеться говорити про найріднішу мову – свою. Яка вона – чи складна, чи насправді така милозвучна, як нам здається? Та чи можна її охарактеризувати, дібравши ознаку на кожну літеру алфавіту? Звичайно ж можна! Знайомтесь – наша «Абетка краси української мови»:

19 лютого 2023

#КНИГАЗБИРАЄ ОНЛАЙН

Проект #КНИГАЗБИРАЄ ОНЛАЙН створений працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки успішно реалізується.  Ми збираємо юних українців, які знаходяться в різних куточках світу.



Цього тижня поціновувачі книги та читання вирушили в екстремальну подорож океанськими маршрутами Тура Хейєрдала, якого називають "Колумбом ХХ століття". Тур Хейєрдал вважається найвідомішим норвежцем в світі у ХХ столітті. Про нього написано 10 книжок, він отримав 11 почесних ступенів європейських та американських університетів, здійснив фантастичні подорожі.


В 33 роки Тур Хейєрдал висунув сміливу гіпотезу про заселення Полінезії людьми з Америки. Щоб довести свою гіпотезу, мандрівник зібрав експедицію із 6 мореплавців, які змайстрували пліт із 9 стовбурів бальсового дерева (найлегшого у світі). Пліт КОН-ТІКІ вирушив по хвилях Тихого океану і через 101 день подолав відстань 7000 км. Свої спостереження та пригоди вчений описав у книзі "Подорож на КОН-ТІКІ", яка стала бестселером. Її переклали на 70 мов світу.

Документальний фільм про подорож, в 1952 році отримав "Оскар". Невгамовний дослідник здійснив ще один дивовижний проєкт. Найняв корабелів з озера Тітікака, які ґрунтуючись на макетах та малюнках давньоєгипетських суден, сконструювали човен із тростника тотора і дали йому назву РА ІІ. Міжнародний екіпаж складався із семи мореплавців, спеціально зібраними з представників різних країн, рас і релігій. Члени екіпажу здійснили неймовірне - довели, що давньоєгипетські мореплавці, використовуючи вітрила та течію, могли подолати Атлантичний океан.

Складно уявити, але маленький хлопчик Тур страшенно боявся води, тому що двічі майже не потонув. Якщо б юнаку в 17 років сказали, що він буде плавати по океану по декілька місяців на саморобному човну, він би вважав цю людину безумцем. Але у 22 роки  Тур Хейєрдал подолав гідрофобію і став найвідомішим екстремалом-мореплавцем.

В Осло є унікальний музей "КОН-ТІКІ", в якому представлені експонати із всесвітньовідомих експедицій Тура Хейєрдала: пліт  КОН-ТІКІ та папірусний човен РА-ІІ.

На прикладі життя Тура Хейєрдала учасники відеоконференції переконались, що можливо подолати всі фобії та здійснювати найнеймовірніші мрії!


Інтерактив визначив найуважнішого та найспритнішого книгомандрівника.