23 лютого 2023

#КНИГАЗБИРАЄ ОНЛАЙН. Рідна мова - наймиліша!

Черговий захід, організований працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, об'єднав наших читачів, які знаходяться зараз у різних країнах світу.

Цього тижня всіх згуртувала рідна мова. Творчі та начитані завітали до філологічної майстерні. По-перше, розібрались, які мови найпоширеніші у світі і яке місце української в цьому рейтингу. Виявилось, що українська посідає 25 місце за поширенням.

В такий непростий час наша рідна мова стала нашою опорою та зброєю. Вона єднає українців, які опинились за кордоном. Юним українцям доводиться вивчати мови тих країн, які дали їм прихисток під час війни. Щоб порозумітися, треба цінувати та поважати інші мови.

Книголюби дізнались про філологічні родзинки різних мов. У німецькій всі іменники пишуться з великої літери, в норвезькій існує 120 діалектів, іспанська вважається найлегшою у вивченні, а данська, навпаки -  найскладнішою. 


В українській, як і в інших мовах, є незвичайні слова та фрази - паліндроми.



Як справжні дизайнери, діти створили " ЕТНО LOOK"  для материнської мови - прикрасили її епітетами: вишукана, осяйна, соковита, незнищенна.

У "Майстерні протилежностей" спритно підбирали антоніми до запропонованих слів. В українській мові біля 700 імен, тож довелося попрацювати, щоб вгадати деякі з них. Наша мова дзвінкоголоса, жартівлива, мелодійна. У скарбниці нашого народу 300 тисяч народних пісень. Хлопчики та дівчатка мали можливість почути уривки із пісень та продовжити їх.

У конкурсі "Зізнання у любові рідній мові" перемогла Софія Кацарська. Вона створила ексклюзивне жовто-блакитне серце. 

Неочікуваним сюрпризом для всіх стало те, що до відеоконференції приєдналась письменниця із Херсона Юлія Чернієнко. Вона запропонувала дітям допомогти їй перекласти декілька речень для нової детективної повісті "Я у грі" Юні перекладачі вразили авторку мовними знахідками,  які вона використає у новому творі. 

Щоб визначити "магістра" філології, гравцям довелось відповісти на 14 запитань вікторини "Мова єднає нас".


Впевнено до перемоги прийшла Софія!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік