19 лютого 2023

#КНИГАЗБИРАЄ ОНЛАЙН

Проект #КНИГАЗБИРАЄ ОНЛАЙН створений працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки успішно реалізується.  Ми збираємо юних українців, які знаходяться в різних куточках світу.



Цього тижня поціновувачі книги та читання вирушили в екстремальну подорож океанськими маршрутами Тура Хейєрдала, якого називають "Колумбом ХХ століття". Тур Хейєрдал вважається найвідомішим норвежцем в світі у ХХ столітті. Про нього написано 10 книжок, він отримав 11 почесних ступенів європейських та американських університетів, здійснив фантастичні подорожі.


В 33 роки Тур Хейєрдал висунув сміливу гіпотезу про заселення Полінезії людьми з Америки. Щоб довести свою гіпотезу, мандрівник зібрав експедицію із 6 мореплавців, які змайстрували пліт із 9 стовбурів бальсового дерева (найлегшого у світі). Пліт КОН-ТІКІ вирушив по хвилях Тихого океану і через 101 день подолав відстань 7000 км. Свої спостереження та пригоди вчений описав у книзі "Подорож на КОН-ТІКІ", яка стала бестселером. Її переклали на 70 мов світу.

Документальний фільм про подорож, в 1952 році отримав "Оскар". Невгамовний дослідник здійснив ще один дивовижний проєкт. Найняв корабелів з озера Тітікака, які ґрунтуючись на макетах та малюнках давньоєгипетських суден, сконструювали човен із тростника тотора і дали йому назву РА ІІ. Міжнародний екіпаж складався із семи мореплавців, спеціально зібраними з представників різних країн, рас і релігій. Члени екіпажу здійснили неймовірне - довели, що давньоєгипетські мореплавці, використовуючи вітрила та течію, могли подолати Атлантичний океан.

Складно уявити, але маленький хлопчик Тур страшенно боявся води, тому що двічі майже не потонув. Якщо б юнаку в 17 років сказали, що він буде плавати по океану по декілька місяців на саморобному човну, він би вважав цю людину безумцем. Але у 22 роки  Тур Хейєрдал подолав гідрофобію і став найвідомішим екстремалом-мореплавцем.

В Осло є унікальний музей "КОН-ТІКІ", в якому представлені експонати із всесвітньовідомих експедицій Тура Хейєрдала: пліт  КОН-ТІКІ та папірусний човен РА-ІІ.

На прикладі життя Тура Хейєрдала учасники відеоконференції переконались, що можливо подолати всі фобії та здійснювати найнеймовірніші мрії!


Інтерактив визначив найуважнішого та найспритнішого книгомандрівника.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік