14 лютого 2014

Малюкам про Тараса Шевченка

Тарас Григорович Шевченко казав: "Мене люблять діти, а кого люблять діти, той ще не зовсім поганий чоловік». З великою любов`ю описує Шевченко дітей у своїх віршах: «Я так люблю дітей, що не надивився би на цей відбиток ангела».



А чи люблять сучасні діти Тараса Шевченка, чи знають про нього?
Сьогодні сектору періодичних видань Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки випала чудова нагода познайомити учнів 1-4 класів ЗНЗ №2 з життям та творчістю ВЕЛИКОГО УКРАЇНЦЯ. Захід мав просту, але глибоку назву «Дітям про Шевченка» (торбинка історій). І у біографії Тараса Григоровича дійсно присутньо багато історій: більше сумних, але були й веселі. Першокласники дізналися про складну долю родини Шевченка, про те, що значить бути кріпаком і не мати ніяких прав, про любов малого Тараса до природи, і як наслідок, про його талант до малювання; про те, як втратив батьків та тяжко працював з малечку, а ще захоплювався розповідями діда Івана про козаків та Січ. Одну історію з біографічних сторінок життя Тараса Шевченка дійсно можна назвати чарівною. У Петербурзі молодий Тарас познайомився з художником Іваном Сошенко, який допоміг разом з Карлом Брюловим та Жуковським викупити талановитого юнака з кріпацтва та нарешті стати вільним.


Малеча вперше слухала вірші Шевченка, побувала у справжній художній галереї художника-Шевченка, побачила його картини: пейзажі, автопортрети. І ,наостанок, зіграла у незвичайну лотерею. До чого тут лотерея спитаєте ви? А ось до чого: Шевченко мріяв створити підручники для українських дітей та їх неписьменних батьків. Щоб здобути кошти на видання букварика, Шевченко написав свій портрет та розіграв його у лотерею, а гроші, одержані від продажу, він витратив на видання букваря.

Отож ті діти, котрим пощастило витягнути квиток з надписом «подарунок», отримали приз - книгу, видану обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки.


Ось такі історії, і ми сподіваємось, що читачі нашої бібліотеки вже самі зможуть переповісти їх іншим!


Михайлова Інна,
Завідуюча сектором періодичних видань

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік