26 лютого 2014

Що цікаво "генерації Google"?

Таке питання поставили собі  дорослі із херсонської громадської організації "Місцеві ініціативи". І однією з найбільш очевидних відповідей була - сучасні інтернет-технології та можливості, які вони відкривають. Так і з'явилась ідея проекту "Новітні технології для «генерації  Google»", до реалізації якого приєдналися Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки та управління освіти Херсонської міської ради. Головною метою проекту є підвищення інформаційної грамотності школярів та рівня безпеки у користуванні соціальними мережами, використання веб-ресурсів для самоосвіти і розвитку особистості.
Реалізація проекту відбудеться у два етапи:
перший – відбірковий (проведення презентації проекту, відбір учасників серед старшокласників у попередньо визначених школах міста, формування команд),
другий – робочий (проведення шести практичних занять та тренінгів, націлених на поглиблене вивчення інформаційних технологій та можливостей соціальних мереж для самоосвіти).
Спершу виникає запитання: "Ну чому ще їх навчити, вони ж і так постійно "сидять" у соц. мережах". Та є одна проблема: сучасні підлітки використовують соціальні мережі («ВКонтакте», «Одноклассники» та ін.) переважно для легковажного спілкування, не розуміючи можливостей та необмеженого потенціалу новітніх технологій і соціальних мереж для особистісного розвитку. Підлітки не володіють достатньою інформацією про змістовне використання технологій, які постійно оновлюються, про численні загрози, на які вони себе наражають у разі нехтування правилами безпечного користування Інтернетом.
Отож, проект "Новітні технології для «генерації  Google»" хоче сфокусувати старшокласників на безмежних можливостях інтернет-простору та навчити їх навичкам вільного орієнтування і роботи у соціальних мережах; створення власних ресурсів та публікацій на теми, актуальні у молодіжному середовищі та у громадянському суспільстві.
У цьому проекті зголосились взяти участь вісім шкіл. І першою школою стала гімназія № 3. Зараз проект "Новітні технології для «генерації  Google»" проводить "піар-компанію", головним "спікером" якої є Кирило Стремоусов, директор інформаційної агенції «Таврія-ньюс», інтернет-журналіст, разом із координатором проекту в бібліотеці Інною Михайловою, завідуючою сектором переіодики ХОБД ім. Дніпрової Чайки.
На презентаційних зустрічах зі старшокласниками  мова йде саме про позитивні можливості новітніх комунікаційних технологій та про програму роботи у цьому проекті.
Презентація проекту завершилась жвавим обговоренням, відповідями на запитання школярів.
У підсумку маємо  перших потенційних учасників навчально-тренінгового проекту!

Інна Михайлова,
координатор проекту у ХОБД імені Дніпрової Чайки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік