28 лютого 2014

"Книжкові" млинці на Масляну

Масляна, повернись,
До Великодня простягнися,
від Великодня до Петра,
А від Петра до тепла…
Ой, Масничко, ти Масничко,
Яка ж ти маленька:
було б тобі сім неділь,
А посту єдненька!

Цього року Масляний тиждень в Україні випадає на період з 24 по 2 березня.
Засідання клубу Бібліокафе: «Книжковий млинець та без комочків» відбулося напередодні. Так багато звичаїв та традицій має це давньослов’янське свято проводів зими і пов’язане зі звичаєм веселитися та готувати певні страви.
Млинці як символ сонечка добре смакували не тільки з медом та варенням а й з цікавими історіями з народознавства. Кожен і з присутніх поділився рецептом своїх улюблених млинців і розповіддю про сімейні традиції.


А ви знаєте як святкують Масляну в різних країнах світу?
Усім відоме явище карнавалу спочатку було аналогом традиційної слов’янської Масляної. Карнавал – «carne vale» – в перекладі з латині означає «прощавай, м’ясо». Карнавали проводяться в католицьких країнах перед Великим постом. Вони супроводжуються народними гуляннями, барвистими театралізованими процесіями, переодяганнями.
В одному з міст Англії вже багато років проводяться змагання з бігу жінок із млинцями. Об 11:45 лунає дзенькіт «млинцевого дзвону». Кожна жінка біжить з гарячою сковорідкою і млинцем. Перша жінка, що передасть млинець дзвонарю, стає чемпіонкою млинцевих перегонів.
У школах Данії в ці дні проводяться театральні вистави, концерти. Школярі обмінюються знаками дружби, передають своїм друзям через знайомих жартівні листи без зворотної адреси. Якщо хлопчик одержить такий лист від дівчинки й угадає її ім’я, то на Великдень вона має подарувати йому шоколадку. А у Югославії під час святкування Масляної вас неодмінно посадять у свиняче корито і потягнуть по селу. А на даху власного будинку ви можете знайти фігуру солом’яного діда.
На Україні святкують Масляну не менш цікаво і колоритно. В нашій бібліотеці ти знайдеш багато літератури про обряди та звичаї нашого народу:

Л. Артюх 
«Звичаї українців у народному календарі»











«Українські традиції»
 (упорядник О. В. Ковалевський)
















В. Скуратівський
 «Український рік»















Наші предки вірили, що той, хто проведе свято Масляної  цікаво та весело, увесь рік матиме гарний настрій.

Відроджуймо давні традиції разом!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік