понеділок, 19 грудня 2016 р.

Зустріч із присмаком Львова

18 грудня напередодні дня Святого Миколая в рамках І Південного фестивалю книги і читання відбулася зустріч херсонських читачів із чарівною львів’янкою – поеткою, письменницею, літературознавцем, кандидатом філологічних наук і головним редактором журналу «Річ» –Надією Мориквас.


У доробку авторки 3 збірки поезії та 7 книг прози, а було презентовано останню з них – «Корнелію», яка вийшла минулого року у львівському «Видавництві Старого Лева». Відомий український романіст Валерій Шевчук називав цей роман «елегантною львівською прозою».



Головною героїнею твору стала реальна дівчина Корнелія Опришко. Працюючи над романом впродовж трьох років, авторка користувалася архівними джерелами, спілкувалися із очевидцями, відвідувала місця, де мешкала Корнелія – у Дрогобичі, у Бориславі, у Львові.

Як для художнього твору пані Надія обрала оригінальну форму – роман-есей, який дозволив авторці, не порушуючи сюжету, зазирати у майбутню долю своїх героїв, більшість із яких є реальними людьми.

Роман «Корнелія» неодноразово потрапляв до численних книжкових топів: за версією сайту Сегодня.ua, до «ТОП-5 книг, найпопулярніших серед читачів», а також до «ТОП-5 львівських книжок» від відомого літературного критика Ігоря Бондаря-Терещенка. Цей твір було відзначено і премією імені Стефана Федака.

Осердям роману є любовний трикутник між Корнелією, її однолітком Орестом та вчителем у гімназії – українським поетом-молодомузівцем Петром Карманським. Щоб глядачі краще зрозуміли поетичну душу Петра Карманського, в яку не могла не закохатися юна гімназистка Корнелія, під час заходу пролунали фрагменти віршів інтимної лірики поета, які принагідно цитуються у романі.

Також для учасників став відкриттям той факт, що Петро Карманський свого часу побував на Херсонщині – у 1918 році його запросило на пропозицію Миколи Чернявського Херсонське Губерніальне Земство. Митець прочитав ряд лекцій з української літератури на курсах для вчителів початкових шкіл. Згодом у статті-спомині "У Херсоні" він згадував: "Я ходив на ріку Уругвай, що відмежовує Бразилію від Аргентини, дивився на другий берег і мав враження, що якась невидима рука перенесла мене на береги рідного Дніпра біля Херсону. Така ширина ріки, такі самі береги, такий самий степ по обох берегах…" Містечко на березі ріки Уругвай нагадало йому Херсон: "Та й самий город, із своїми широкими вулицями, з чепурними хатами, з парком, у якому я врешті знайшов одну нашу сосну, з садками біля хат, з усим нагадує собою Херсон у мініатюрі".



У реальному житті Корнелія скоріш за все загинула в застінках НКВС, а Надія Мориквас врятувала життя своїй героїні, мотивуючи це тим, що краса не може загинути. Також письменниця сподівається написати продовження роману, бо її читачкам кортить дізнатися, як же могла скластися доля прекрасної героїні після війни. Тож побажаємо Надії Мориквас натхнення та творчої наснаги.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік