19 серпня 2014

Місто майбутнього – Сінгапур

Чи може одне, хоч яке велике, місто бути водночас і столицею держави, і цілою країною? Звичайно так, – впевнено відповість вам будь-який досвідчений мандрівник чи просто начитана людина. Це ж Сінгапур! 
І матиме рацію.
Його назва перекладається як «місто лева», і не дивно, адже споконвічний символ цієї країни – саме лев, а герб країни і статуя міфічного Мерлайона (напівриби-напівлева) цьому підтвердження. Цьому місту-державі віддають належне і за «економічне диво», яке вивело Сінгапур у країни-лідери, і за сьогоднішній стрімкий розвиток. 
19 серпня відвідувачі читальної зали у рамках літньої серії зустрічей «Весь світ на долоні» здійснили віртуальну мандрівку до цього міста-держави. 
Скайп-гідом цього разу стала наша землячка, у минулому читачка бібліотеки, а сьогодні – поетка, бізнес-леді, мандрівниця, яка на власні очі побачила біля шістдесяти країн, - Наталя Крофтс. Пані Наталя поділилася власними враженнями та розповіла про самобутність Сінгапуру.
   

   
У Сингапурі гармонійно поєднано багато культур, адже в ньому живе чимало представників різних національностей: китайці, малайці, вихідці з Індії, бенгальці, англійці, японці, араби та інші. Учасники зустрічі дізналися про такі етнічні райони Сінгапуру, як Арабський квартал, Чайнатаун та «Маленька Індія».
Ми відкрили для себе, що Сингапур – це місто, в якому сучасні технології поєднуються із бережливим ставленням до природи. Місто-держава, в  якому мешкає більше п’яти мільйонів громадян, здивувало нас найвищим у світі оглядовим колесом Singapore Flyer, будівлею Музею науки та мистецтва у формі квітки лотоса, готелем Marina Bay Sands (його дах-корабель є водночас і басейном!), вечірнім шоу фонтанів на набережній (мікс лазерних спецефектів, бризок води та музики), дивовижним тропічним парком «Сади біля затоки», який вражає поєднанням металевих конструкцій та природних рослин у футуристичному пейзажі.
Оскільки концепцією розвитку Сінгапура є «місто-сад», ми «відвідали»  у ньому парк «Нічне сафарі» й Зоопарк, в якому тварини вільно мандрують територією, Океанаріум і Парк птахів Джуронг, Ботанічний сад і Сад Орхідей.
А ще на наших юних кіноманів чекав парк розваг Universal Studios, в якому суцільні задоволення – зустрічі з улюбленими мультиплікаційними та кіногероями, знайомі інтер’єри з кінострічок та безліч інших забав.
Учасники скайп-зустрічі активно цікавилися традиціями та культурою сінгапурівців, охоче ставили запитання нашій віртуальній співрозмовниці.
Після приємного та пізнавального спілкування Наталя Крофтс побажала слухачам побачити увесь світ, адже, як сказав процитований нею Аврелій Августин, «Світ - це книга, і хто не подорожував по ньому, прочитав у ній тільки одну сторінку».
А наступна наша – на жаль, остання цього літа! – зупинка на мапі світу  відбудеться 26 серпня. Об 11.00 ми подорожуватимемо країною, у якої, ми переконані, велике майбутнє!


Юлія Чернієнко

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік