середу, 29 квітня 2015 р.

17 сторінка нон-стоп з Михайлом Толстих

28 квітня на проект «17 сторінка нон-стоп» було запрошено справжнього Генія, талановитого художника-сюрреаліста, філософа, екстравагантного та епатажного чоловіка Михайла Толстих. Учасниками проекту стали також незвичайні підлітки, які захоплюються світом Живопису, десятикласники школи №36, начитані та неординарні.

Читацька кар’єра Михайла була насичена і змістовно, і якісно. Читав багато завжди, з дитинства його оточувало море книг, не лише пензлі. Серед улюблених книг дитинства «Чарівник смарагдового міста» Волкова, класична англійська література, серед якої особливе місце посідає Діккенс, класична російська література (Булгаков, Пушкін), гумористична література на зразок Джером К. Джером, а зараз, досягнувши вже поважного віку, художньою літературою майже не цікавиться, читає переважно праці філософські та релігійного характеру.

Гість завітав до бібліотеки не з пустими руками: по-перше, він приніс з собою дві свої картини «Скляний ліс» та «Шляхи долі», які можна побачити і зараз у приміщенні читальної зали, а по-друге, подарував читачам відділу мистецтв книгу Анрі Перрюшо «Життя Ренуара».

Дякуємо Майстру за подарунок!






Епатажному гостю – епатажні сюрпризи. Несподівано у бібліотеці з`явилися мудреці з різних куточків світу, які вміють ворожити і передбачати долю на книжках. Мудрець з Близького Сходу ворожив на книзі Омара Хайяма «Рубайят», європейський пророк – на «Сонетах» Вільяма Шекспіра, слов`янський богатир – на «золотому томі» Олександра Пушкіна, далекосхідний посланець – на книзі друга художника Юрія Топунова «Велика містерія Таврики». На диво усі передбачення були хорошими і напророчили лише успіх, визнання, лад у родині, вічне кохання і гарні побажання як от з книги Топунова, що на 2 рядку 26 сторінки «Великої містерії Таврики»:

Не оскверни величья гор
Гордыней, жестом или позой;
И только восхищенья слезы
Пусть завершат ваш давний спор.
Не оскверни величья гор –
Не говори
 ты с ними прозой.





Михайло як раз говорить зі світом виключно мовою живописної поезії і його шедеври надихають поетів на власні творіння. Так минулого року вийшла книга Наталі Крофтс «Розбитий простір» за мотивами масштабного однойменного полотна Толстих. До того ж картини Михайла стали ілюстраціями до інших поезій Наталі у цій книзі. Тому гості змогли насолодитися ще й вишуканою поезією австралійської поетеси.

Наостанок діти побажали художнику, щоб на бібліотечних полицях поруч з книгами про Далі і Пікасо, Босха і Веласкеса стояли книги про Михайла Толстих як визнаного і неперевершеного художника з Херсону.
Завідуюча відділом обслуговування 
читачів-учнів 5-9 класів,
Стремоусова Оксана



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік