23 квітня 2015

Зі всіх мистецтв музика – найближча до небес…

Самий справжній музичний урок відбувся у відділі естетичного виховання 22 квітня. Тема заходу «Музичні колективи. Ансамблі. Хори». На перший погляд, звичайні та всім зрозумілі слова. Але не все так просто. Разом з учнями 3 класу Херсонської музичної школи №1 (керівник – викладач музичної літератури Ірина Володимирівна Літвінова) знайомилися з різними термінами та поняттями.
 

Слово «ансамбль» притаманне архітектурі, спорту, тенденціям моди. Але, перш за все, воно дуже музичне. Головне - не заплутатися у термінологічних акцентах. «Дует», «тріо», «квартет» – всім знайомі слова? Дуже добре. А що таке брас-квінтет? Дуодецимент? Нонет? Де закінчується ансамбль і починається хор або оркестр? Біг-бенд, джазовий ансамбль, джазовий оркестр та джаз-бенд – все це різні колективи або один і той же? А чому хор та вокальний ансамбль – різні поняття. Навіщо хору дирижер? Хто такі хормейстер та регент? 


Діти миттєво вловили всі нюанси. Здогадалися та розповіли, що самими першими співочими колективами були давньогрецькі хори. І співали вони у супроводі кіфари – найважливішого за часи античності різновиду ліри. На ній грали тільки чоловіки. Кіфара вважалась інструментом Аполона, бога світла, покровителя мистецтв та муз. Разом в ведучою уроку – працівником відділу естетичного виховання Оленою Вікторівною Хмельницькою – розібралися у великій різноманітності аматорських хорових колективів.


Діти також слухали музичні композиції, дивились уривки з концертів професійних та самодіяльних колективів. Для дітей у бібліографічному огляді були представлені книги та періодичні видання про музику. 


Приємно вразили уважність та зацікавленість в очах юних слухачів. А те, наскільки пильно вони стежили за розповіддю бібліотекаря і як засвоїли тему, діти показали своєю активною участю у конкурсах.


P.S. Цим уроком розпочався цикл заходів «Зі всіх мистецтв музика – найближча до небес…» для учнів музичних шкіл міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік