06 травня 2016

Мак пам`яті

5 травня у секторі періодичних видань відбувся майстер-клас з виготовлення маку до дня пам`яті та примирення. Під час майстер-класу читачі почули розповідь про День пам`яті та примирення, про істроію перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та значення квітки маку.


Червоний мак — символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом — жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року. Використовувати квітку маку як символу пам'яті надихнули слова вірша канадського військового лікаря Джона Мак-Крея «У полі Фландрії» (1915), що починається словами:

«У полі Фландрії поміж хрестами 
Гойдає вітер мак рядами, 
Щоб знали місце, де ми є…».

Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. З одного боку цей символ уособлює квітку маку, з іншого — кривавий слід від кулі.

У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. Цей день, а також 9 травня 2016 року, коли відзначатиметься 71 річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного «маку пам’яті» використовуватиметься з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».




Отож, читачі бібліотеки, які зробили собі квітку маку, одягнуть її, коли підуть усім класом класти квіти на могилу невідомого солдата та будуть пам`тати не лише подвиги українських солдат у Другій світовій війні, але й тих мужніх та відданих патріотів своєї України, які зараз боронять її.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік