07 червня 2017

«Правові орієнтири» та «Легенди Херсонщини»

Підсумковий захід IV обласного конкурсу на кращий правовий захід "Правові орієнтири" 
та обласної літературно-краєзнавчої акції "Легенди Херсонщини"

7 червня в актовій залі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся святковий захід, організований Херсонською обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки спільно з Благодійним Фондоим "Майбутнє Херсонщини", під час якого були підбиті підсумки та нагороджені переможці IV обласного конкурсу на кращий правовий захід «Правові орієнтири» та обласної літературно-краєзнавчої акції «Легенди Херсонщини».
Об’єднує ці дві події спільна мета: сприяння вихованню майбутніх громадян України – справжніх патріотів рідного краю, з активною життєвою позицією, високою правосвідомістю і моральними якостями.

Завдання правопросвітницького конкурсу «Правові орієнтири» - активізувати правову просвіту та правове виховання дітей і підлітків, сприяти вихованню у них поваги до закону і права, до норм та правил співжиття людей у суспільстві, відповідальності за свої вчинки, формування розуміння важливості розбудови правової держави, правового суспільства.

Організатори правового конкурсу:
- управління культури Херсонської обласної державної адміністрації та Комунальний заклад «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради;
- управління освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації;
- служба у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації.

До участі у конкурсі були запрошені вчителі, вихователі, бібліотечні та соціальні працівники, спеціалісти у галузі права та захисту правопорядку, які за своїми професійними обов’язками організовують правову просвіту та виховання дітей або залучаються до неї.

Учасниками конкурсу, - а найбільша кількість конкурсних робіт надійшла із Білозерського, Каховського, Скадовського, Великоолександрівського, Нижньосірогозького районів нашої області та із м. Херсон - були розроблені та реалізовані креативні авторські заходи, акції, програми, мультимедійні проекти правової тематики.

Переможцями стали:

І місце - Сокол Олександр Сергійович, вчитель академічної гімназії Скадовського освітнього округу, за "Імітацію судового засідання «Справедливість сильніша за зброю»"

ІІ місце - Чернієнко Юлія Миколаївна,  головний бібліотекар ВО читачів-учнів 5-9 класів ХОБД ім.Дніпрової Чайки, за  "Юридичну академію супергероїв «На захисті авторського права»"

ІІІ місце -  Пугачова Людмила Миколаївна, бібліотекар бібліотеки-філії № 5 Херсонської ЦБС, за проведений "Туристичний практикум «Від захоплення до власної справи»".

Номінація «Популяризація правових знань серед дітей» - Гаврилова Оксана Михайлівна, вчитель початкових класів Нижньосірогозької ЗОШ, яка провела Правову гру «Знай свої права, дитино!»

Номінація «Популяризація здорового способу життя» - Овечка Галина Павлівна, завідувачка Інгулецької сільської бібліотеки Білозерського району. Захід мав назву «Суд над шкідливими звичками». 

Номінація «Залучення дітей до життя громади» - Прокопчук Ірина Олександрівна, вчитель Новомиколаївської ЗОШ Скадовської районної ради. Інтерактивні зустрічі «Сільська громада на захисті прав дитини». 

Номінація «Інноваційний захід» - Цибанюк Олена Ростиславівна, бібліотекар Центральної бібліотеки для дітей Херсонської ЦБС.  Інтелектуальний спринт «Ключі від форту «Право». 


Матеріали конкурсу будуть опубліковані на порталі правової просвіти «Права дітей» www.kidrights.kherson.ua (веб-проект Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки) – і стануть доступними для використання як усіма учасниками конкурсу, так і іншими фахівцями, що працюють на ниві правового виховання дітей.

З метою сприяння національно-патріотичному вихованню учнів шляхом підвищення їх поінформованості про рідний край, його історичну та культурну спадщину Благодійним Фондом «Майбутнє Херсонщини» та КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради було ініційовано проведення у Херсонській області обласної літературно-краєзнавчої акції «Легенди Херсонщини».

Співорганізаторами акції виступили управління культури Херсонської обласної державної адміністрації і управління освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації.


Завдання акції:
- підтримка творчо обдарованої молоді, підвищення рівня особистісного культурного розвитку;
- заохочення учнів до участі у краєзнавчій пошуковій роботі;
- створення учасниками проекту банку даних літературних творчих робіт про історію рідного краю, окремих його об’єктів.

Акція «Легенди Херсонщини» у такому форматі, як цьогоріч, проводилася вперше. Її творчому етапу - створенню власних літературних робіт: легенд, казок, билин, авторських переказів історичних оповідок і т.п., передував дослідницький. Адже кожному учаснику – і дітям, і дорослим, слід було вивчити літературні та фольклорні джерела про утворення населених пунктів, заселення рідного краю, його легендарних особистостей, історії походження назв міст і сіл, географічних об’єктів тощо. Збір даних та обробка інформації, отриманої у ході пошукової роботи, зокрема спілкування зі старожилами, краєзнавцями, істориками, письменниками, журналістами, бібліотечними та музейними працівниками, допомогли учасникам акції-конкурсу створити власні оригінальні авторські легенди.

На розгляд журі було представлено 114 творчих робіт учасників акції майже з усіх районів Херсонської області та м.Херсон. Переможці – автори найцікавіших творчих робіт у різних вікових категоріях – були нагороджені дипломами та грошовими винагородами й іменними стипендіями від Благодійного Фонду «Майбутнє Херсонщини».


Гран-прі літературної акції отримав Федір Торбенко, який також був переможцем і у минулому році.

Премії та стипендії отримали:
Ольга Чабанова, вчитель української мови і літератури з міста Гола Пристань, за чудовий цикл "Легенди Збурьївського кута"

Елеонора Шелегон, учениця ЗОШ № 50, місто Херсон за легенду "Звідки на даху янголи"

Андрій Селецький, селище Нововоронцовка, за легенду "Про Микитину Балку".

Альвіна Челишева, член гуртка «Літературний калейдоскоп» Новоолександрівської загальноосвітньої школи Каланчацької районної ради, за твір "Легенда про Вітер, Ковилу та Перекотиполе"

Чернієнко Наталя, м. Херсон, за легенди "Загублені світи Гілеї"

Аліна Чоповська, с. Нижні Торгаї Нижньосірогозького району, за легенду "Кам’яний Хрест - пам’ятка чумаків"

Лада Шкворець, м. Херсон, за легенду "Медуза"



Святкову церемонію нагородження учасників конкурсу та акції підготували і провели працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, за участю обласної філармонії та дитячих творчих колективів міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік