18 червня 2018

Литва-Херсонщина: єднання у просторі і часі

У Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки 18 червня відбулася творча зустріч-презентація книги «Світло та тіні» першої республіки: Литовська держава у 1918-1940 роках»,  яка нещодавно вийшла з друку.
Захід пройшов у форматі краєзнавчої програми «БібліоТV», в ході якої учасники зустрічі мали змогу дізнатися про цікаві факти з історичного минулого та сьогодення нашого краю, а саме – ті з них, що поєднують Херсонщину з Литвою. 
Ініціатором зустрічі-презентації стала голова культурного центру «Україна – Литва» Наталі-Дануте Антано Бімбірайте, а організатором – творчий колектив працівників Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.
На заходів був присутній науковий керівник проекту - Віталій Миколайович Андрєєв, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедрою Всесвітньої історії та історіографії Херсонського державного університету. Віталій Миколайович розповів як науковці Херсонщини підготувалися до 100-річчя відновлення Незалежності Литовської Держави.
Україна та Литва – дві європейські держави, історичні долі яких часто переплітались. Були періоди в нашій спільній історії, коли українці й литовці були громадянами одних і тих же держав:  Велике князівство литовське, Річ Посполита, Російська імперія, Радянський Союз. І практично весь час нашим народам доводилось виборювати свою незалежність, відстоювати право на власну державність. 
Знаковим для Литви і України є 2018 рік. Ми відзначаємо 100-ліття української і литовської боротьби за власну державність, коли в 1917-1918 роках обидві країни виборювали власні суверенітет та незалежність. І литовцям вдалося не лише вибороти незалежність своєї держави, але і втримати її, - до Другої світової війни. Саме цей важливий і складний період в історії Литви досліджує презентована книга.
Розповів про нове видання його автор – Артем Петрик, кандидат історичних наук, викладач кафедри філософії та соціально-гуманітарних наук Херсонського державного університету. 
У книзі розкриваються основні етапи становлення Першої Литовської Республіки, її злети і падіння, також висвітлені найяскравіші сторінки війни за незалежність і збройної боротьби за соборність литовських земель. Це історія про людей, які палко вірили у майбутнє Литви, а тому були готові віддати життя за повернення рідного Вільнюсу, раділи власним перемогам.
У прадавній історії нашого краю є визначні місця та імена, які зближують, зберігають пам’ять про далекі та близькі історичні епохи. До сьогодні збереглися унікальні артефакти перебування давніх литовців у Таврійському краї. На передачу запросили старшого наукового співробітника обласної Інспекції охорони пам’яток Олену Околовську, яка розповіла про найвідоміший історичний об’єкт литовської доби у Херсонщині – Вежу Вітовта. 

Бібліотекарі до заходу підготували також книжкову виставку. У фондах обласної дитячої книгозбірні є чимало матеріалів, присвячених Литві, її  історії та сьогоденню, художні твори відомих литовських письменників та книги для дітей. Це здебільшого видання українською й російською мовами, але у фонді сектору документів іноземними мовами є навіть книги литовською мовою – це казки для наймолодших читачів. 
Колориту зустрічі додали вікторина про державні та народні символи двох держав, «Литовський танець» у виконанні Анни Абрамової (скрипка) та розповідь литовської народної казки «Егла – королева вужів» у переказі Сімони Налбандян, активних читачок дитячої книгозбірні.
Учасниками заходу стали педагоги Херсонщини, прикордонники, читачі й відвідувачі бібліотеки. Найактивніші з них мали нагоду отримати в подарунок презентовану книгу або буклет.
Литовський народ активно підтримує нас на шляху до європейської інтеграції і є для українців надихаючим прикладом у наших прагненнях до кращого майбуття. Сторінки нашої спільної історії продовжує вписувати сучасність!

Ракша Анжела, 
завідувач відділу естетичного виховання

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік