06 травня 2016

«Перемога гріла нам серця»: мистецький ракурс

Ні, недаремно мир в далекому 1945 році припав на початок травня. Це час, коли розквітає природа, душа співає і, як ніколи, хочеться жити, любити, творити, мріяти... Але за багато років до Перемоги таке право ще треба було відвоювати у війни. І тим сильніше була мрія про мир у всьому світі, про безпеку рідних, близьких і друзів.

Мрія збулася, та ціна виявилась занадто високою! Загальні людські втрати досягли 50-55 млн. осіб, з них 27 млн. людей загинуло на фронтах. 61 країна брала участь у Другій світовій війні – а це 80% населення Землі! Воєнні дії відбувалися у 40 країнах. До збройних сил мобілізували 110 млн. людей у всьому світі.

Працівники відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки запропонували читачам, учням 7-В класу гімназії №20, подивитися на ту страшну війну, на довгоочікувану Перемогу очима людей мистецтва – фотографів, композиторів, художників, скульпторів, акторів, кінорежисерів... 


 Багато друкованих матеріалів та деякі цікаві експонати з цього приводу наші гості побачили на виставці «Перемога очима митців». 


Завдяки фотографам та військовим фотокореспондентам ми знаємо чимало історичних кадрів. Моторошно переглядати їх. Але це – справжні документи тих жорстоких років. А дивитися ми зобов'язані, щоб пам'ятати! Фотографії закарбували і щасливі миті Перемоги! Можливо, завдяки фотоапарату, схожому саме на цей… 


Війна залишила свій слід не тільки у вигляді вражаючих фото, а й надихнула художників та скульпторів на створення витворів мистецтва. «Оборона Севастополя» (О.Дейнека) – мабуть, найзнаменитіша картина з усього радянського мистецтва періоду Другої світової війни. Полотно створено під враженням боїв під час блокади українського міста Севастополя в 1942 році. «Подвиг Валерії Гнаровської» (М.Самсонов) – історія санітарного інструктора Валерії Гнаровської, яка у 1943 році, рятуючи поранених підопічних, зі зв’язкою гранат кинулася під ворожий танк. «Червоні маки – гірка пам'ять війни» (Н.Я.Марченко), «Перемога. Рейхстаг взятий» (П.Кривоногов), «Ляльковий театр на фронті» (Д.Г.Нарбут)...

Дуже багато присвячено подіям Другої світової війни скульптурних композицій, пам'ятників, меморіалів і в нашому рідному Херсоні. Про деякі з них учні самостійно розповіли, а ще почули нову для себе інформацію.

Увесь захід був задуманий таким чином, щоб хлопці та дівчата не тільки уважно слухали, а й розгадували кросворд «Перемога». 


Переглянувши фрагмент художнього фільму «Доля людини», глядачі безпомилково впізнали відомого актора, режисера, нашого славного земляка, уродженця смт Білозерки – Сергія Бондарчука. До речі, книги про нього теж представлені на виставці. 


Окремим розділом заходу були воєнні пісні. І тут щиросерда подяка нашим гостям – Світлані Мішиній та Ірині Тарасенко – учасницям вокального народного аматорського колективу «Велетняночка». Під акомпанемент на баяні Олександра Олексійовича Ракші, заступника директора Обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів, у живому виконанні пролунали пісні тих полум’яних літ. Особливо вразило виконання всім добре відомої пісні «Журавлі». Присутні із задоволенням підспівували. 



То була страшна війна. Великою ціною здобута Перемога. Цей день – світле і  найголовніше свято!


Тому що наші дні народження, а значить – наші життя, були б неможливими, якби не було Перемоги над нацизмом.


Захід підготовлений з урахуванням Методичних рекомендацій до відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом (8-9 травня) Українського інституту національної пам’яті.

Олена Хмельницька, 
провідний бібліотекар відділу естетичного виховання
Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік