02 жовтня 2014

Народна лялька-мотанка – оберіг української душі

«У коморі стояла велика дерев’яна скриня, у якій зберігалася купа старого мотлоху. Колись ці речі були нові і комусь потрібні, а тепер лежали в темній скрині, давно забуті.
Серед всякої всячини лежала стара лялька. Вона була незвичайною…»

Саме такою розповіддю розпочався майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки для учнів 6-б класу Школи гуманітарної праці, які у перший день жовтня завітали до відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Спочатку заварили духмяний трав’яний чай із ромашки, м’яти, меліси та липи, запалили свічку і поринули в історичне минуле - досліджувати історію виникнення ляльки. 


Виявляється, що лялькою гралися у стародавньому Єгипті ще 5 тис. років тому, цьому є доказ – ось ця лялька.

А це ляльки-мотанки (або вузликові ляльки) – обереги українського народу - княгині і травниці, зернушки і долі, берегині і немовлята, лихоманки і на здоров’я, та ще багато інших.



Діти познайомилися з техніками виготовлення ляльок. Хоча техніки виготовлення ляльок і схожі, але мають відмінності.


Спочатку говорити, що спосіб виготовлення простий - перекручування й перев'язування тканини - а виявилося, що не дуже й простий. 

Хто вважає по-іншому, спробуйте!!! 



На обличчі такої ляльки різними нитками намотується хрест. Його теж непросто зробити, а ще треба одягти ляльку та підв’язати її поясом. 

Ось така лялька вийшла, яка буде тепер служити оберегом у ШГП. 


Познайомившись з іншою технікою виготовлення ляльки, діти приступили до створення власного оберега – ляльки-дзвіночка, яка захищає від хвороб та приносить радість.




Закипіла робота: і самі робили, і у бібліотекаря запитували, і один одному допомагали і у результаті кожен створив свою ляльку.

А тепер можна і чай цілющий випити для душі та здоров’я.


Майстер-клас удався на славу!




Анжела Ракша, 
завідувач відділу естетичного виховання

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік