04 серпня 2016

Майстер клас від прадідів-слов’ян

 Тема сьогоднішньої зустрічі у відділі естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей «Виготовлення іграшки з природного матеріалу». А так як на Херсонщині вже зібрали урожай зернових, то було вирішено використати для поробки солому, кукурудзиння або траву і з них виготовити ляльку: іграшку чи оберіг.





Наші прадіди-слов’яни клали таку ляльку у колиску для новонародженої дитини, щоб у хаті не селилися домовики. Лялька забавляла дитя, перебирала на себе негативну енергію, забирала хворобу.



Ставили ляльки-обереги там, де спали, бо вважали, що хвороби вселяються в людину, коли вона спить. А для того, щоб «магія» не закінчувалась, рекомендувалося один раз на рік спалювати старі ляльки і робити нові.




Познайомившись з технікою виготовлення ляльки, всі присутні перетворилися на творців – майстринь та майстрів солом'яної скульптури. Дуже важливо, щоб оберіг було зроблено в доброму самопочутті, з добрими думками та в гарному настрої.



Вот ведь какая она непростая.

Эта соломка, совсем как живая.

В руки возьмет лишь её мастерица –

Сразу она в чудеса превратится!




Робота з соломкою - художня ручна праця, що сприяє розвитку інтелекту та мови дитини, розвиває фантазію, творче мислення, працьовитість, терпіння і посидючість. І не треба боятися, що це клопітка справа, вона цього варта!

А на карту мистецьких розваг потрапляє ще один пазл – ляльки-саморобки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік