21 січня 2019

Разом із власної волі: День Соборності України

100 років Акту Злуки

У сучасному українському національному календарі дата 22 січня посідає одне з провідних місць і має глибокий символічний зміст одвічної мрії українців на вільне життя в самостійній соборній незалежній державі.
Сто років тому – 22 січня 1919 року – було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Про цю подію  говорили сьогодні учні 9-го класу ЗНЗ№28 в Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки, переглядаючи унікальні світлини та відеодокументи в Медіа-центрі. Вшановуючи багатовікову історію національного державотворення, засвідчуючи повагу до подвигу борців за свободу, незалежність і територіальну цілісність, єднання України.




Історія свята пов'язана з прийняттям найважливішого державного документа 100 років тому. 9 січня 1918 року на колишніх землях Російської імперії була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). А ось через рік, 22 січня 1919 року, відбулося об'єднання УНР і ЗУНР – в Києві на Софійській площі було проголошено універсал, яким дві республіки об'єдналися в соборну Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік