19 січня 2020

На порозі вже святе Водохреща!

Зима багата на свята, кожне з яких розкриває характер,  звичаї нашого народу.  Вже відсвяткували День Святого Миколая, Новий рік та Різдво, Старий Новий рік,  але ще за календарем будемо святкувати Водохреща.
У розпал зимових свят хочеться більше дізнатися про особливості, традиції, кухню, дійства кожного з них. Тому бібліотекарі відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки розробили цикл заходів про свята зимового циклу.
Заходи відбулися 15 січня на базі бібліотеки  НВК № 15 для учнів 2-4-х класів, а вже 17 січня третьокласники гімназії № 20 завітали до обласної книгозбірні,  щоб більше дізнатися про унікальність новорічно-різдвяних свят.

Новорічні свята багаті не тільки на традиції, а і на розваги, ігри, пісні, театральні дійства.
Бібліотекар запропонувала дітям перевірити, які вони знають атрибути, символи, предмети, літературні твори, пов’язані із зимовими святами. 
Із великим задоволенням юні читайлики пограли в літературну гру «Казка вчить, як на світі жить», рухливі ігри: «Втримай сніжинку», «Хуртовина», «Нісенітниця», а особливу цікавість проявили до гри «Новорічні гадання по книзі».

Учасники заходів пригадали, які пісні співають під час новорічних свят: колядки, щедрівки, засіванки, віншування, водять хороводи.


Присутні на заходах дізналися, що обрядові пісні - щедрівки і колядки – це пісні, які мають невелику відмінність. Колядки виконують на Різдво — 7 січня, а щедрують — на Старий Новий рік, 13 січня. Головною відмінністю є те, що в колядках прославляють народження Христа, а щедрівками бажають добробуту родині, господарю, багатого врожаю.

Свої традиції має і свято Водохреща. Діти дізналися, що цього дня вода у всіх джерелах має цілющу силу, а ще цього дня можна купатися у відкритих водоймах, звичайно якщо ви загартовували себе. 
Хай вам святиться, веселиться
Свята йорданська водиця!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік