22 січня 2020

Єдина духом Україна

22 січня 1919 року - день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом - Днем Соборності.
Так для святкування цієї події до Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки завітали учні 10-го класу Херсонської школи №28.

З 1999 року наша держава відзначає День соборності України.
Соборність – це од вічний християнський православний принцип, який передбачає моральну, етичну, релігійну та світську єдність спільноти. 
Під час заходу було згадано події, що передували цьому святу.

Вперше в XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.
Спогади письменника та журналіста Василя Гренджи-Донського про святкування 20-ої річниці Акту Злуки в Хусті. Справжню єдність народу у боротьбі за незалежність продемонструвала світові Україна 21 січня 1990 року. Так, знаменним етапом піднесення духу свободи став "живий ланцюг” між Києвом і Львовом, коли 21 січня 1990 року тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту Злуки.
Флешмоби до Дня соборності України, що проходять сьогодні в різних містах нашої країни, де вони об'єднають береги Дніпра, Схід і Захід України.
Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік