21 березня 2014

Із Херсона вирушив святковий експрес Всеукраїнського Тижня дитячого читання!

За доброю традицією щорічно, під час весняних канікул, кожна бібліотека зустрічає дітей особливими святковими заходами: ігровими, розважальними, конкурсними, креативними за формою та змістом, які об’єднуються у програми «Тижня дитячого читання».

Стартом таких святкових програм у всіх бібліотечних закладах країни є урочиста церемонія відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання.

Традиція святкування «Книжчиних іменин» веде свій початок ще із воєнного 1944 року: саме в цьому році свято уперше відбулося як всесоюзний Тиждень дитячої книги (нині – Всеукраїнський тиждень дитячого читання).

В незалежній Україні урочисті відкриття Тижня відбуваються на початку весняних канікул на базі однієї з дитячих бібліотек у різних регіонах країни.


І ось сьогодні, 21 березня 2014 року, таке урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання уперше відбулося на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Місцем проведення свята стала актова зала Херсонської академії неперервної освіти.

Аргументів на користь вибору саме головної дитячої книгозбірні нашої області було одразу декілька: по-перше, сама бібліотека, добре знана в Україні своїми творчими напрацюваннями й вагомими здобутками,у цьому році відзначає своє 90-річчя. По-друге, саме в березні 2014-го Херсонська область відзначатиме 70-річчя з дня утворення. Тож символічним є старт 70-го Тижня в тій області, яка є його «ровесницею» (1944-2014).

І, звичайно ж, чільною темою святкового відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання-2014 є 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.

Урочистій церемонії відкриття Тижня дитячого читання передував обласний фінал щорічного Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України - 2014».
 Цьогоріч до участі у конкурсі були запрошені учні 6-х, 7-х та 8-х класів, а проходило найпопулярніше читацьке змагання традиційно у кілька етапів: переможці І, бібліотечного або шкільного, змагалися у ІІ етапі за звання кращих читачів свого району чи міста. О 10-00 у Херсонській академії неперервної освіти (вул. Покришева,41) стартувало фінальне змагання. Троє конкурсантів, що у підсумку здобули найвищу суму балів, стали переможцями обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячого читання:
Куліда Олександра (м. Скадовськ)
Кротко Дарина (Голопристанський район)
Прохоров Павло (м. Херсон)


Нагородження переможниці Всеукраїнського конкурсу
 "Дитячі історії про найголовніше" у віковій групі 1-4 класи
Лади Шкворець

Об 11-00 в актовій залі Херсонської академії неперервної освіти відбулась святкова програма офіційного відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання 2014, під час якої, до речі, були нагородженні всі учасники та переможці конкурсу, а також вручено диплом переможця й приз херсонській переможиці Всеукраїнського конкурсу "Дитячі історії про найголовніше".

Цього разу бібліошоу з нагоди Відкриття тижня мало назву святковий експрес «Потяг наш летить крізь час, на свята збирає нас».
Важливим героєм свята став Володар Часу, який переводив стрілки годинника та відправляв усіх глядачів у подорож часовим виміром. Спершу дійство перенеслося у 1944 рік, - адже саме цього року відбулося визволення Херсона та утворення Херсонської області, і, за сценарієм, саме з цього року прибула на свято Аня, читачка бібліотеки воєнних років. Потім події на сцені заглибилися у 1924 рік - рік заснування нашої бібліотеки - Центрочитальні для дітей.
І нарешті Володар Часу повернув глядачів у 2014 рік, із якого вирушали в мандрівку часом Провідниця святкового експресу та сучасна читачка дитячої бібліотеки Яна.

Мотив "подорожі у часі" допоміг розкрити усі важливі теми свята:
- старт Всеукраїнського тижня дитячого читання 2014;
- 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка;
- 70-річчя визволення Херсонщини від фашистських загарбників та 70-річчя створення області
- 90-річчя бібліотеки імені Дніпрової Чайки.

Учасниками свята стали учні, педагоги, бібліотекарі шкіл міста Херсона; кращі читачі – учні 6-7-8 класів з районів та міст нашої області – переможці районних етапів Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України - 2014»; бібліотечні працівники області та міста.

Анатолій Іванович Кичинський та Алла Іванівна Гордієнко

Почесними учасниками свята стали гості з Києва -  генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, заслужений працівник культури України Гордієнко Алла Іванівна, яка очолювала делегацію провідних фахівців головної дитячої книгозбірні країни; голова Всеукраїнського об'єднання "Жінки України" Дзиганська Валентина Сергіївна,
із Миколаєва - делегація обласної біблоітеки для дітей імені В. Лягіна, на чолі з директором Жайворонок Тетяною Анатоліївною,  а також херсонці - офіційні особи й друзі бібліотеки: директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Яценко Анатолій Андрійович та заступник начальника управління культури ОДА Мазур Ігор Романович, депутат Херсонської обласної ради, директор НВК "Школа гуманітарної праці" Кияновський Артем Олександрович,  поет і художник, лауреат Національної премії України імені Т.Г.Шевченка Кичинський Анатолій Іванович, літературознавець, доктор філологічних наук, академік Академії педагогічних та соціальних наук Голобородько Ярослав Юрійович, письменник і тележурналіст, директор ТВО "Скіфія" ХОДТРК Марущак Анатолій Петрович, письменник і журналіст, голова обласної організації Національної спілки письменників України Загороднюк Василь Степанович, голова Бібліотечної ради ХОБД імені Дніпрової Чайки Лісова Ганна Валеріївна та багато інших.
Свято проведене за підтримки голови Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Віталійовича Одарченка, голови Правління ГО “Муніципальна ліга Києва” Олександра Вікторовича Федоренка.


Свято завершилось! Всеукраїнський тиждень дитячого читання стартував!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік