13 січня 2021

Щедрий вечір на порозі

Щедрий вечір українці відзначають 13 січня за новим стилем.

Він традиційно вважаться Днем народження Місяця і припадає на християнське свято Меланії та Василя, яке супроводжується магічними діями, танцями, обрядовими іграми з масками, музикою. 

Герої дійства цього дня Маланка з Василем ходять від хати до хати колядують та щедрують. Хлопці вибирають з-поміж себе найкращого витівника, який виконує роль Маланки, а перевдягнена хлопцем дівчина -роль Василя. Інші ж учасники перевдягаються в Цигана, Діда, Ведмедя, Козу тощо.

У колядках оспівують господаря і всю його родину, у щедрівках можна почути про символи того, як Новий Рік зустрічається з весною - ластівок, жито, посіви. 

Цього дня готують другу обрядову кутю, яку називають «щедрою». На столі поряд з кутею багато різних страв, у кожному регіоні України вони різні. Так, на Гуцульщині – вареники, на півдні – бублики, у Наддніпрянщині пекли пироги з м’ясом і смажили гречані млинці.

Опівночі люди виходять на подвір’я слухати, як новий рік проганяє старий.

А вже Старий Новий рік ступає на поріг зі своїми традиціями, обрядами та звичаями, найцікавішим серед яких є засівання осель збіжжям і побажань господарям щастя, здоров’я, щедрого врожаю. Чого і вам бажаємо!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік