15 березня 2016

Він з’єднав реальне з фантастичним

«Лускунчик», «Дон Жуан», «Ундіна»… Вже впізнали, про кого йде мова? Звичайно, про Гофмана. Напевно, немає людини, яка хоча б краєчком вуха не чула його дивовижну й чарівну історію про іграшки, що ожили, про щипці для горіхів та Мишачого Короля.

Ернест Теодор Амадей Гофман – автор цієї та інших казок, багатьох творів для дітей та дорослих. Людина обдарована, різнопланова, багатогранна. Одним словом – універсальна. Справжнє втілення епохи романтизму. Яким насправді був Гофман – відкривали для себе читачі відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки – учні 5 класу НВК ім.Т.Г.Шевченка м.Херсона. 


 Перші звуки відомого однойменного балету П.І.Чайковського за мотивами гофманівського «Лускунчика» діти миттєво зв’язали з зимовими святами, ялинкою, іграшками. І були праві.

Гофман вважав себе відмінним юристом, справжнім прусським чиновником. Дуже непогано розбирався у музиці, грав на скрипці, займався музичною композицією. Навіть своє ім’я змінив на честь Моцарта. І так захопився музикою, що не помітив, як почалися наполеонівські війни. А ще пристойно малював, був графіком, капельмейстером, декоратором, музичним драматургом, режисером, критиком... Тож, справжнім відкриттям для наших гостей став той факт, що написання творів Ернест Теодор не сприймав за свою головну справу. Так воно буває в історії. Багато відомих людей вважали себе видатними у одному, а прославились зовсім в іншому. Гофман – один з них.

Діти ознайомились з виставкою. 




 Переглянули видання письменника різних років. Свою уважність перевірили, коли практично без помилок відтворили недостаючi ланцюжки біографії Гофмана. А переможець експрес-опитування отримав винагороду – збірку казок німецьких письменників, серед яких – і фантастична казка героя нашого заходу, якому у цьому році виповнилося 240 років з дня народження. 


Отже, так продовжилося наше знайомство з Німеччиною. В основі таких подорожувань – придбана на Ярмарку інноваційних ідей «БібліоКре@тив-2015» ідея студентів ВП «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв» «Пройди світ разом з бібліотекою».

Хмельницька Олена, 
провідний бібліотекар відділу естетичного виховання 
Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік