01 жовтня 2012

Відкрите читання нон-стоп!



28 вересня до Херсонської обласної бібліотеки в рамках заходу «17-а сторінка нон-стоп» завітали популярні українські письменники Сашко Дерманський та Олександр Есаулов (м.Київ). А представник видавництва «Теза» (Вінниця) Андрій Кузьмін презентував найкращі дитячі видання для школярів. Інноваційний формат свята був розроблений у рамках традиційного Відкритого уроку читання, який щороку проводиться дитячими та шкільними бібліотеками нашої області.



Сашко Дерманський під час зустрічі  з маленькими читачами розказав, що у дитинстві він мріяв битися як Брюс Лі, а ще бути популярним та корисним. Його вірші «Хакерна атака на мамині коржики» і «Що буде як я навчуся літати?» діти сприйняли досить жваво. На запитання автора «Хто такі хакери?» 4-класники швидко знайшлися: «Люди, які добре розбираються в комп’ютерах», «Вони зламують чужі системи!»
Письменник любить незвичайні імена, тому і назвав свою кішку Кава, оскільки за кольором вона схожа на кавове зерно. Він батько двох дочок Влади (14 років) та Злати (1,5 років), найменша часто наштовхує автора на цікаві відкриття. «Злата по-своєму називає ведмедів – МЕДмеді, а ще вона придумала «царство червʾякарство», - ділиться знахідками своєї донечки С.Дерманський. Так з’явився вірш про Медмедів (тому що ведмеді люблять мед) і книжка пригод про «Царство Яблукарство».

    Сашко Дерманський дає позитивні автографи-мотиватори

Сьогодні С.Дерманський є літературним редактором  журналу «Стежка». А в дитинстві він любив Вінні Пуха Алана Мілна, а з українських авторів зачитувався  пригодами Всеволода Нестайка і Анатолія Костецького. Подобалась Пепі Довгапанчоха Астрід Лінгрен. Під час зустрічі школярі мали можливість отримати від Сашка Дерманського автографи з позитивними мотиваторами.

 Олександр Есаулов – автор детективів для підлітків зустрівся з школярами ЗОШ № 48 і 27. Нині Олександр Юрійович ще й працює технічним директором Інституту підтримки експлуатації АЕС у м.Київ.
     Олександр Есаулов роздає автографи 7-класникам

Особливості його детективів у тому, що автор намагається додати до сюжету правдиву інформацію. Наприклад, в історії «Кіднепінг: справа № 4» мова йде про викрадення щенят особливої породи – бернський зенненхунд. Автор, консультуючись зі спеціалістами описав звички, поведінку та спосіб життя цієї швейцарської гірської собаки.
Оскільки письменник опинився в епіцентрі подій Чорнобильської катастрофи, ця трагедія залишила слід у серці  Олександра. У 1986 році О.Есаулов був головою виконкому Припʾяті, тож він відстежив усі перипетії цієї катастрофи. Так зʾявилась дилогія «Хозяин зоны». 


Андрій Кузьмін з бібліотекарками ХОБД Ольгою Давидою та Наталею Борисенко

Заступник директора видавництва  «ТЕЗА» Андрій Кузьмін представив сучасну літературу для дітей, підлітків та юнацтва. Андрій розповів кілька пригодницьких сюжетів.  Також А.Кузьмін вручив школярам гімназії № 20, ця зустріч відбулась у стінах ХОБД, книгу П.Маара "Машина для здійснення бажань". З Херсонською бібліотекою для дітей видавництво співпрацює більше 7 років. За цей час книжковий фонд бібліотеки поповнився на 60 нових назв, 270 екземплярів, 10 аудіокниг. 

Також у рамках заходу відбулись шоу на ганку, театральна читка - студенти Херсонського училища культури представили  новий цікавий погляд на творчість М.Гоголя в авторському переосмисленні Наталії Ворожбит «Вій. Докудрама». 

    Театральна читка - студенти Херсонського училища культури

Ще працювала «Школа лідера» з практикуючим психологом  Ганною Якобчук. Прямо під відкритим небом  у парку ім. Леніна  бібліотекарі ХОБД  запрошували дітей до ігор та читання. Після цього заходу «Book-open air»  деякі матері відразу пішли разом з малечою записатися у бібліотеку.
У цей день до обласної дитячої лікарні встигли завітали  працівники Херсонської ОБД з виїзним «БібліоМістечком». Бібліотекарі влаштували свято маленьким пацієнтам, на яких чекали знайомство з новими книжками, розваги, ігри, танці та співи. Також працювала літературна екскурсія «БібліоБус», під час якої читачі мандрували вулицями Херсона разом з письменниками нашого краю. Влада Василівна Дьяченко, заступник директора з наукової роботи Херсонського художнього музею ім. О.О.Шовкуненка, розповіла школярам про пам’ятні місця, з якими пов’язані важливі події та людські долі творчих особистостей.


Підготувала Оксана Гунько

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік