15 жовтня 2012

Попит на робітничі професії є!

У Херсоні в листопаді стартує обласний проект «ПрофіСтарт: юні обираютьмайбутнє», ініціатором якого є обласний центр зайнятості, а партнером в реалізації є обласна бібліотека для дітей. Його основна мета – популяризація  професій, які користуються попитом на регіональному ринку праці, перш за все - робітничих, та набуття школярами навичок орієнтації у конкурентному середовищі .
Про сам проект розповідає його відповідальний секретар Андрій Кличановський, начальник відділу Херсонського обласного центру зайнятості.



Бардашевська А.І. співголова оргкомітету проекту, директор ХОБД,
Кличановській А.І. ,відповідальний секретар проекту "ПрофіСтарт",
заступник начальника відділу організації профорієнтації та профнавчання ХОЦЗ, 
Попова Н.Ф., заступник директора з наукової роботи ХОБД,.


-       Андрію Ігоревичу, які професії в області користуються попитом на сьогоднішній день?
-          На це питання відповідатимуть учасники проекту, оскільки у кожного району є свої особливості у трудових ресурсах. Саме це і будуть з’ясовувати наші школярі – визначати, на які професії  існує попит в районі.  Мета нашої трирічної роботи (з 2012 по 2015 рр.) полягає в тому, щоб навчити групу школярів самостійно орієнтуватися на ринку праці. Центри зайнятості постійно проводять таку роботу, але до цього часу не доводилось вести  одну і ту саму групу школярів протягом визначеного часу, щоб побачити конкретні зміни. До речі, цей проект є інноваційним, оскільки в Україні такого комплексу заходів ще не було.

-         Яка програма проекту «ПрофіСтарт»?
-          Планується три етапи. Перший етап розрахований на 2012-2013 навчальні роки. Завдання для учасників - визначити 5 топових професій міста/району. На заключному заході – обласному ярмарку професій, який планується в квітні, команди захищатимуть свої проекти. Другий етап – 2013-2014 навчальні роки.  Створення учасниками індивідуальних медіа-проектів на тему «Професія, яку я обираю», їх презентація. Третій етап припадає на 2014-2015 навчальні роки.  Це груповий проект, у якому кожна команда учасників створюватиме карту професій свого міста/району, з використанням напрацьованих матеріалів. Кінцевий продукт даного проекту – це створення веб-ресурсу «Карта професій нашого краю», на якому буде інформація про найактуальніші спеціальності міста/району.

-          Чому існує такий перекіс між попитом професій та престижністю?
-          На жаль, такий стереотип – здобуття вищої освіти – підтримують самі школи. Оскільки вважається, чим більше випускників вступили до вищого закладу, тим вищий рейтинг школи. Але при цьому не враховується ринок праці. Статистика показує, що з 80 % випускників «вузів» лише 20 % будуть працювати за спеціальністю або якось пов’язаною з вищою освітою,  більшість  ідуть в інші галузі. Тому основним завданням проекту «ПрофіСтарт» - змінити стереотипи у суспільстві щодо робітничих професій, які вкрай необхідні сьогодні. До того ж, часто батьки орієнтують молодих людей на престижність, а не попит на ринку праці. Крім цього, існує проблема обізнаності у підприємницькій справі. Адже не всі юристи, економісти, бухгалтери підуть найманими працівниками. Сьогодні існує велика перспектива саме у підприємницькій діяльності. Подробиці про неї мало знає молодь, в основному, панують стереотипи.

-          Падіння престижу робітничих професій характерне для усього сучасного світу?
-          Ні, в основному це стосується пострадянського простору. До того ж, наші спеціальні навчальні заклади недостатньо підтримує держава, матеріальна база, обладнання дуже часто застаріле, не оновлюється десятиліттями.

-          Чи є зацікавленість з боку роботодавців у цьому проекті? Наприклад, найкращі студенти спеціальних закладів отримуватимуть заохочувальні стипендії від підприємств чи матимуть можливість проходити практику з подальшим працевлаштуванням?
-          Під час проекту передбачається відбір 8-класників у містах та районах, тренінги для дітей, комплекс заходів з професійної орієнтації учнівської молоді. Для організаторів проекту теж проводитимуться  семінари на місцях,   а це 20 районних центрів зайнятості та філіали бібліотек, останні як раз і будуть навчати дітей та проводити зустрічі. Планується співпраця з 3-5-ма провідними підприємствами району. Найголовніші навички, які отримають учасники проекту під час семінарів та спілкування зі спеціалістами – це навички самопрезентації, які допоможуть їм бути конкурентоздатними на ринку праці та  при влаштуванні на роботу.
  
Інтерв'ю у  А. І. Кличановського взяла
Оксана Гунько, головний методист ХОБД


Постійне посилання на цей матеріал : http://xobd-news.blogspot.com/2012/10/blog-post_15.html


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік